Manuel López Araujo: «El nostre objectiu és que cap projecte empresarial viable es quedi sense finançament»

Manuel López Araujo | Director general de ISBA. Nascut a Huelva en 1978, ocupa el nou càrrec, en substitució del tristament mort Jesús Fernández, que el va exercir des de l'any 2000. Llicenciat en Administració i Direcció d'Empreses (ADE), López Araujo va treballar com a auditor financer abans d'incorporar-se a ISBA com a director financer en 2009

Toni Traveria / Diario de Mallorca

Com podem definir a ISBA? De quin tipus d'entitat estem parlant? Quina és la seva funció?

ISBA és una societat de garantia recíproca, una entitat financera no bancària sense ànim de lucre. La nostra activitat està basada en la concessió d'avals (financers, sobretot, però també tècnics), de manera que actua com a dinamitzadora de l'economia en la nostra Comunitat. Mitjançant els nostres avals, les pymes, autònoms i emprenedors aconsegueixen finançament en millors condicions de mercat; el nostre principal assoliment és facilitar l'accés al referit finançament a companyies o autònoms que sense el nostre aval no l'aconseguirien d'una forma tan directa. Dit d'una altra manera, ISBA té l'objectiu que cap projecte empresarial viable a Balears es quedi sense finançament, i que aquesta sigui a més assequible.

Què entenem per Societat de Garantia Recíproca?

Simplificant-ho molt, podem dir que una Societat de Garantia Recíproca (SGR) és ‘un banc sense diners’. És a dir, una entitat financera no bancària que en lloc de prestar diners concedeix avals als seus socis (clients) per a garantir el finançament bancari tradicional. En cada comunitat autònoma existeix una SGR que té unes funcions i objectius molt similars als nostres. En tenir el nostre àmbit d'actuació dins de les illes Balears, mantenim excel·lents relacions institucionals amb els principals actors econòmics de la Comunitat, especialment amb el Govern.

Quan i per què es va constituir ISBA? De qui depèn?

ISBA es va constituir com a tal el 18 de juliol de 1979, i va ser la primera Societat de Garantia Recíproca d'Espanya, sent el seu primer president l'empresari turístic Gabriel Barceló. La seva funció inicial era la mateixa que ara: ajudar en la concessió de crèdit per als emprenedors, empreses i autònoms de Balears per a poder iniciar o ampliar els seus projectes empresarials. Com totes les SGR, ISBA depèn econòmicament dels nostres ingressos per la concessió d'avals. Però al no tenir ànim de lucre, i per a desenvolupar la seva labor social, es necessita una especial col·laboració econòmica dels nostres socis protectors, particularment del Govern dels Illes Balears. El Govern, amb les seves aportacions al nostre fons de provisions tècnica (FPT), ens permet aconseguir el palanquejament i la solvència necessària perquè el nostre aval sigui considerat com a garantia suficient davant les entitats financeres.

El Govern fa aportacions anuals a ISBA?

El Govern té la possibilitat i la capacitat de fer aportacions mitjançant els convenis que tenim signats, però històricament només les has dut a terme quan hi ha hagut una necessitat excepcional d'aquestes. En aquest sentit, tenim tres vies de col·laboració ben diferenciades: en primer lloc, aportacions -com deia- al FPT per a situacions extraordinàries (per exemple, la pandèmia); en segon terme, línies de finançament anuals de caràcter general (es bonifica el tipus d'interès i el cost de l'aval) o específiques per a sectors estratègics; i la tercera via és el sistema de reaval, pel qual totes les nostres operacions compten amb un reaval de caràcter nacional o un altre complementari de caràcter autonòmic.

Com s'articula ISBA? Quins departaments la integren?

ISBA compta amb un Consell d'Administració (presidit per Eduardo Soriano, amb la participació d'empresaris particulars, entitats financeres i el Govern), una Comissió Executiva (òrgan delegat del Consell d'Administració, que està en el dia a dia de l'operativa de l'entitat), una consellera delegada (la directora General del Tresor, Política Financera i Patrimoni del Govern, Susana Pérez) i el director general, que és l'encarregat de coordinar els diferents departaments de l'entitat (financer, comercial i anàlisi de riscos). En les oficines de ISBA treballem 30 persones -bàsicament economistes i advocats-, sent el percentatge de dones del 75% del total de la nostra plantilla.

Com es decideix la concessió o no d'un aval?

—ISBA té una política de riscos que es revisa anualment, en la qual estan fixats uns criteris de concessió sustentats en l'experiència de l'entitat i en les millors pràctiques del sector. El Consell d'Administració determina quins són els criteris perquè una empresa pugui optar al finançament a través de ISBA: pla de viabilitat, experiència prèvia en el sector, aportacions pròpies de l'empresa, etc.… i d'acord amb aquests criteris de base a cada empresari o autònom se li atén i se li expliquen les necessitats per a complir amb aquests criteris. És el nostre departament comercial el que s'encarrega de fer un filtre inicial, recopilant la informació econòmica i legal pertinent que posteriorment és analitzada pel nostre departament de riscos.

Tota aquesta informació arriba a un segon filtre, que és la Comissió Tècnica - cinc persones amb capacitat de vot-, que es reuneix cada dijous per a estudiar les operacions i valorar sobre la seva aprovació o denegació. Cal destacar que també fem una labor d'assessorament a l'empresa abans de finançar-les, en indicar-los que -sobre la base de la nostra experiència- pugui haver-hi determinats aspectes del seu pla de viabilitat que han de ser revisats per no estar alineats amb les dades del sector en el qual operen. Una vegada que passa el filtre de la Comissió Tècnica, arriba finalment a la Comissió Executiva, reunida cada divendres, que confirma o denega la concessió de l'aval respectiu. El percentatge d'aprovació dels projectes que arriben a la Comissió Executiva és del 84%. És important destacar la rapidesa amb què s'actua en ISBA a l'hora de concedir els avals: una vegada que l'operació ha estat acceptada, en una setmana l'empresa o l'autònom compta amb l'aprovació del nostre aval.

Què ocorre quan un client no compleix amb els seus compromisos de pagament?

Desgraciadament tenim morositat, per descomptat. Quan un soci no compleix amb les seves obligacions amb l'entitat financera que compta amb el nostre aval, se'ns requereix i realitzem el pagament com a avaladors. Depenent de l'import i de la tipologia de l'operació avalada, hi ha unes garanties o altres. Nosaltres, per norma general, sol·licitem garanties dels socis que hi ha darrere de l'empresa en qüestió i, -com és lògic- com més solvent sigui l'empresa, menors són aquestes garanties personals. Si, per exemple, se sol·licita finançament per a adquirir una nau o local comercial, el més normal és que aquest bé quedi hipotecat si l'operació és a llarg termini. En tot cas, haig de subratllar que en el cas que l'operació entre en situació de morositat, ISBA és una entitat financera flexible: busquem solucions acordades amb els socis, sense perdre de vista la nostra responsabilitat d'intentar recuperar aquelles operacions que no han estat viables i presenten impagaments.

«L'economia de Balears està, en l'actualitat, raonablement sanejada»

Quan una empresa acudeix a ISBA a la recerca de finançament implica que està en una situació complexa o no té per què ser així?

No té per què ser així… Ens pot arribar un client referit de la banca en considerar-lo un perfil bo per a ISBA, de la mateixa manera que també tractem amb empreses grans i consolidades que puguin requerir, en un moment donat, un suport financer per a una operació específica. Amb l'aval de ISBA les entitats financeres fidelizan a molts dels seus clients, ja que no sols els ofereixen solucions a les seves necessitats sinó també a un preu de mercat molt competitiu gràcies a les línies bonificades que tenim anualment.

En temps de crisi, augmenta la demanda d'avals?

—Evidentment, en temps de crisi totes les entitats financeres i la pròpia ISBA vine com augmenten les peticions de finançament. En actuar a través d'un aval de primer requeriment, les entitats saben que està garantit el cobrament de l'operació financera signada.

Cal assenyalar així mateix que, en èpoques de crisis, el finançament per a capital circulant és la que predomina. En contrapartida, i per a anys molt bons des del punt de vista econòmic, els avals destinats a inversió a Balears poden aconseguir el 70% de les sol·licituds. En el present exercici, estem prop del 40% de les sol·licituds destinades a la inversió enfront d'un 60% d'aval per a circulant, però l'any 2023 és anòmal ja que les sol·licituds de liquiditat estan sent molt altes a causa de la renovació de les pòlisses a tres anys formalitzades durant la pandèmia.

Fins a quin punt, des d'una òptica financera, les empreses de Balears estan pagant els peatges del COVID-19?

La situació a Balears és diferent a la de la resta d'Espanya. ISBA té la taxa de morositat més baixa de tot el país, i amb les entitats financeres es dona la mateixa situació. Això implica que l'economia balear funciona molt bé, i crec que la majoria de les empreses ja han anat solucionant les situacions financeres derivades del Covid. És cert, és clar, que va haver-hi en el seu moment un repunt significatiu de l'endeutament empresarial, acompanyat en molts casos de tancament d'activitat, però aquest endeutament ha estat ben digerit per les empreses. La prova d'això és, com deia, la baixa taxa de morositat. En els dos últims anys, les empreses han constatat una recuperació molt positiva de la facturació i, per tant, entenem que l'economia de Balears està raonablement sanejada.

Quines expectatives manegen per a l'exercici 2024?

Per a 2024 estem en una situació d'incertesa. És de preveure bastant volum d'inversió per a negocis vinculats amb el turisme, ja que hem passat quatre o cinc anys sense una renovació significativa d'infraestructures en els establiments relacionats amb l'activitat turística. A més, la facturació en les empreses del sector ha estat bastant bona enguany i, en conseqüència, som optimistes quant a les sol·licituds d'operacions destinades a la inversió. No obstant això, no podem perdre de vista la situació d'incertesa en els mercats derivats dels conflictes actuals, que impliquen un encariment dels aprovisionaments i estrenyen els marges empresarials per a la majoria d'empreses, de manera que és possible que hi hagi també una necessitat significativa de circulant.

Estem en un escenari de tipus d'interès alts. Fins quan?

D'acord amb la informació de què disposem, durant 2024 els tipus es mantindran en els nivells actuals. Existeix molta incertesa en els mercats internacionals i aquesta té el seu impacte en les economies de cada país. No es preveuen grans pujades, però tampoc -cal advertir-ho- grans baixades, de manera que ens mantindrem en una situació de tipus alts si els comparem amb els anys anteriors. El Govern és conscient dels alts costos de finançament actuals, ja sigui per a inversió o circulant, per la qual cosa s'estan estudiant línies de finançament per a 2024 amb una millora quantitativa molt significativa respecte a anys anteriors i perquè s'adaptin millor a les necessitats de pymes i autònoms.

La pandèmia va propiciar xifres rècord d'avals en 2020.

Per a tothom la pandèmia del COVID-19 va suposar un abans i un després, un punt d'inflexió que va paralitzar la vida de les persones i l'activitat econòmica i empresarial fins a extrems insospitats.

Moltes empreses es van quedar en el camí i moltes altres es van veure en la necessitat de recórrer a crèdit extern per a poder continuar operant, encara que fos sota mínims. En aquest context, a Balears ISBA SGR es va erigir en un punt de suport important per al món empresarial. El volum de crèdit avalat per l'entitat així ho testifica: en vuit mesos ISBA va formalitzar el nombre d'operacions equivalent a quatre anys sencers: 164 milions d'euros avalats en aquests vuit mesos de voràgine en 2020, quan l'habitual era tancar els anys entorn d'operacions per valor de 46-47 milions d'euros.

«Va ser una situació dura i difícil per a tots -reconeix el nou director general-, però transcorregut el temps i vist en perspectiva prefereixo recordar el bo: va haver-hi moltíssima feina i ISBA va ser portada al límit, en una situació molt complexa i de gran incertesa que ens va servir per a reestructurar-nos i per a veure fins a on podíem arribar. Vam tenir més treball que mai, però podem sentir-nos orgullosos d'haver aportat tota l'ajuda possible a les empreses de les balears en aquesta situació econòmica i social tan complexa. M'agradaria destacar la inestimable col·laboració en aquests moments del Govern dels Illes Balears: es van activar ràpidament les línies específiques Covid, vam ser la primera SGR a Espanya a posar-les en marxa i des de la presa de decisió en cinc dies teníem el producte al carrer».

Aprofundint en la matèria, López Araujo exposa: «El Govern va confiar cegament en la capacitat de ISBA i va fer una aportació extraordinària molt significativa al Fondeig Tècnic de Provisions (FTP). Fet i fet, aquesta aportació no es va requerir íntegrament per tota la liquiditat que es va facilitar per altres canals (crèdits ICO, per exemple), però no hem de deixar de subratllar que el nostre és sempre un negoci de confiança, i va ser molt positiu que en aquell moment les entitats financeres poguessin veure a una ISBA forta i amb el ferm suport del Govern, que va reforçar la nostra solvència fins a situar-la en el 24% actual, tres vegades per sobre del mínim requerit pel Banc d'Espanya».


7 de noviembre de 2023 Destacat
ISBA, BMN SA NOSTRA y el Consell Insular de Menorca firman un convenio para favorecer el microcréditos

ISBA, BMN SA NOSTRA y el Consell Insular de Menorca firman un convenio para favorecer el microcréditos

8 de julio de 2016 NOTÍCIES

ISBA, BMN-SA NOSTRA i el Consell Insular de Menorca,  van signar el passat dia 15 de juny a la seu del Consell Insular de Menorca, un acord per fomentar la creació de llocs de treball, impulsar l'emprenedoria i ajudar als treballadors autònoms, cooperativistes i joves empresaris al desenvolupament de microempreses a Menorca.

L'objecte social de l’acord consisteix en el desenvolupament de l'economia menorquina i, en general de les Illes Balears, a través de la concessió d’aquesta línia de microcrèdits per afavorir l'accés al finançament.

Els principals beneficiaris d'aquests microcrèdits són els col·lectius formats per treballadors autònoms, cooperativistes, petites empreses, joves emprenedors i les persones aturades que vulguin emprendre el seu propi negoci o reforçar els projectes empresarials ja iniciats, sempre que es generi nova ocupació.

Aquest conveni de col·laboració s’obrirà a les organitzacions empresarials, que agrupen tots aquests col·lectius, perquè els seus associats o cooperativistes se’n puguin beneficiar.

A la firma del conveni hi assistiren, Jesús Fernández Sánchez, Director General d’ISBA, Societat de Garantia Recíproca, Jordi Mulet Dezcallar, Director de Relacions Institucionals de BMN-SA NOSTRA, i Susana Mora Humbert, Consellera Executiva d’Ocupació, Projecció Econòmica, Joventut i Esports del Consell de Menorca.

Jesús Fernández, Director General d’ISBA, agraí l’esforç del Consell i de BMN-SA NOSTRA per fomentar la creació de llocs de feina. “Aquesta línia de finançament encaixa perfectament entre els objectius principals d’ISBA. La nostra missió i el nostre compromís passen per facilitar i millorar l'accés al capital de les petites i mitjanes empreses, dels autònoms i dels professionals menorquins mitjançant la concessió de garanties”.

 

Per la seva banda, Jordi Mulet, Director de Relacions Institucionals de BMN-SA NOSTRA assegurà que són l'entitat financera de referència per al sector empresarial, amb un enfocament i una clara especialització en la mitjana i petita empresa i els autònoms i emprenedors. “Som els aliats i els companys de viatge adequats per al teixit productiu menorquí perquè, per definició i per convicció, donar suport a les empreses sempre ha estat la nostra raó de ser. Ara, recolzant una vegada més, una iniciativa que ha de generar nous llocs de feina per a la nostra gent”.


Ja per finalitzar, Susana Mora, Consellera d’Ocupació, Projecció Econòmica, Joventut i Esports, destacà que liderar aquest projecte palesa la voluntat del Consell de Menorca d’ajudar a reforçar el teixit productiu de l’illa. “Estem satisfets de col·laborar amb unes institucions tan importants com ISBA i BMN-SA NOSTRA per impulsar un projecte que ha d’incidir directament en la millora de l'ocupació, atès que els beneficiaris podran optimitzar les seves condicions laborals i també la de les seves famílies”.

Com accedir al microcrèdit

Els interessats a accedir a aquestes línies de finançament han de presentar el seu projecte detallat a la seu de la conselleria d’Ocupació, Projecció Econòmica, Joventut i Esports. I tots aquells projectes que es considerin vàlids i adients, per part de la conselleria, es remetran a ISBA i a BMN-SA NOSTRA per al seu anàlisi i consignació.

En aquest tipus d'operacions, emmarcades en el conveni subscrit, no se requerirà per part d'ISBA cap garantia addicional a la de la pròpia persona que promogui o desenvolupi l'activitat.

Tipologia i característiques dels microcrèdits

Es donarà preferència als crèdits de menor quantia i als que presentin una proposta de major creació de llocs de treball i també als que suposin la creació de més contractes fixos que no pas temporals.

Els interessats podran accedir a diverses modalitats de finançament, en funció de les necessitats dels projectes:


- Préstecs per Inversió: fins a 7 anys (amb la possibilitat d’afegir 1 any de carència)

 

- Préstecs per accedir a Capital Circulant: fins a 5 anys (per cobrir necessitats de liquiditat, compra d'estocs...)

Les sol·licituds hauran d'anar acompanyades d'un Pla de Viabilitat per al seu estudi i valoració. A més, l'import màxim per cada projecte serà de 25.000 euros.


Las SGR, solución para la falta de financiación de pymes y autónomos

Les SGR , solució per la manca de finançament de pimes i autònoms.

9 de junio de 2016 NOTÍCIES

A la seu d'El Economista, ha acollit la celebration de l'Observatori CESGAR Sobre Finançament d'empreses: l'Ocupació lligat a l'obtenció de crèdit alternatiu

La trobada -moderat per Rafael Daniel, redactor d'elEconomista Especialitzat en SGR-, ha comptat amb la participació de José Rolando Álvarez Valbuena, president de la Confederació Espanyola de Societats de Garantia Recíproca (SGR-CESGAR) i Iberaval; Pío Aguirre, vocal de SGR-CESGAR i director general d'Oinarri; Àngel Rodríguez Vallina, secretari de SGR-CESGAR i director general de Asturgar; Jesús Fernández Sánchez, director general d'ISBA; i Carlos Ramos, director Comercial i de Relacions Institucionals de Avalmadrid.

 

 


Junta General de ISBA SGR

Junta General d'ISBA SGR

10 de mayo de 2016 NOTÍCIES

ISBA (Societat de Garantia Recíproca de les Balears) ha presentat avui la Memòria de Comptes Anuals del 2015, durant la Junta Extraordinària de l'entitat.

L'acte ha estat presidit per la Consellera d'Hisenda i Administracions Públiques, Catalina Cladera, el president d'ISBA, Fernando Marqués, i el conseller delegat de la societat, Francesc Colom.

La Consellera d'Hisenda i Administracions Públiques, Catalina Cladera, ha comentat que "les dades de la memòria d'ISBA de 2015 reflecteixen una millora en tots els indicadors de creació de llocs de treball i d'avals constituïts, i la previsió de 2016 no fa més que augmentar. per això, no podem baixar la guàrdia i hem de continuar treballant tots junts per millorar el nostre sector productiu ".

Per la seva banda, el president d'ISBA, Fernando Marqués, ha assenyalat que "per sectors, els relacionats amb turisme, reforma de petits hotels i agroturismes han tingut un creixement superior al 2OO%, l'industrial un 49% i el sector serveis un 26 % ".

Dades més significatives de l'exercici del 2015:

Els avals formalitzats amb els emprenedors han suposat un increment interanual del 40%, passant d'una formalització de 9 milions d'euros el 2014 a un total de 12,6 milions en el present exercici. Així mateix, l'import d'avals formalitzats ha estat de 38,5 milions d'euros el que suposa un increment del 23% global. D'aquesta manera ISBA es consolida com una de les societats de garantia més actives del sector.

Pel que fa a la creació de noves empreses s'ha passat de 123 noves el 2014 a 135 al 2015, un increment del 10%. Les empreses avalades per ISBA han creat al seu torn 708 nous llocs de treball enfront dels 544 del 2014, un increment del 30%.

Una altra dada molt significativa de l'activitat econòmica és operacions que el percentatge destinades a inversió es manté en el 65%.

Perspectives per al 2016:

Les perspectives de l'exercici 2016 són optimistes. La contínua baixada de la morositat, l'increment dels suports per part de la Comunitat de les Illes Balears en quant a línies bonificades, l'obertura en línies ESPECÍFIQUES a nous sectors i la reactivació econòmica fan que ISBA mantingui un paper significatiu com a agent dinamitzador de l'economia balear.

El primer quadrimestre d'aquest exercici s'ha iniciat amb un increment de l'activitat, es concedirà un total de 20,7 milions. En aquests mesos s'han concedit 81 nous projectes empresarials, per un volum de 8,6 milions d'euros, fet que suposa la creació de gener 31 nous llocs de treball directes.


Firma de Línea de financiación para la sequía

Signatura de Línia de finançament per a la sequera

25 de abril de 2016 PRODUCTES

ISBA (Societat de Garantia Recíproca) i Fogaiba (Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears), al costat de la Conselleria d'Hisenda i Administracions Públiques i la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, han signat un conveni per a la subvenció de fons Europeus per al finançament de la sequera.

Es tracta d'una línia d'ajudes per oferir liquiditat financera a les empreses agràries amb l'objectiu de cobrir les despeses produïdes a causa de la sequera patida durant l'últim any. El pressupost total per a la línia és de 8.000.000 d'euros, els beneficiaris són els agricultors, ramaders i cooperatives agrícoles, organitzacions professionals agràries i Societats Agràries de Transformació.

Les dues línies d'ajut, avalades per ISBA, oscil•laran entre els 4.000 i 60.000 euros per a agricultors i ramaders autònoms, i fins a 100.000 euros per a cooperatives agrícoles, organitzacions professionals agràries i Societats Agràries de Transformació.

Aquests ajuts estan destinats a compensar les escasses precipitacions dels últims mesos, que han provocat, d'una banda, una baixa producció de farratges destinats a l'alimentació animal, el que posa en perill la viabilitat d'explotacions ramaderes i, d'altra, pal•liar la aparició de plagues i malalties en el sector ramader.

Període de vigència

El termini de les operacions d'aquesta línia de finançament serà de 5 anys, inclòs un de carència.

Condicions

Les condicions de pagament per a aquesta línia de finançament són les següents:

  • El tipus d'interès serà del 2'5% (bonificat el 100% per la CAIB)
  • El cost de l'aval serà del 0'75% anual (bonificat el 100% per la CAIB)
  • Les despeses d'obertura seran del 0'5% (bonificat el 100% per la CAIB)
  • Les despeses d'estudi seran del 0'5% (bonificat el 100% per la CAIB)

 

Els interessats podran sol•licitar l'ajut a les oficines d'ISBA durant dos mesos, des de la seva publicació en el BOIB.


Convenio SGR - Banco Popular - Minetur

Conveni SGR - Banc Popular - MINETUR

25 de abril de 2016 NOTÍCIES

La Confederació Espanyola de Societats de Garantia Recíproca (SGR-CESGAR), el Ministeri d'Indústria, Energia i Turisme -a través de la Companyia Espanyola de Reafiançament (CERSA) - i Popular han signat aquest matí un conveni que ajudarà a impulsar l'activitat econòmica empresarial al nostre país, injectant finançament a més de 6.300 companyies. Aquesta aliança permetrà la concessió de préstecs en millors condicions, a partir de la línia pactada, de 500 milions d'euros.

A la signatura de l'acord van participar la secretària general d'Indústria i de la Petita i Mitjana Empresa, Begoña Cristeto; el director general d'Indústria i president de la Companyia Espanyola de Reafiançament (CERSA), Víctor Audera; el director comercial de Popular, José Ángel Amor; a més del president de SGR-CESGAR, José Rolando Álvarez Valbuena.

El conveni, que té com a objectiu recolzar l'activitat de les pimes a partir de l'aval que concedeixen les 20 societats de garantia que operen a Espanya, se signa per enfortir el teixit empresarial espanyol i donar més facilitats a la seva internacionalització.

El document signat fixa les bases de col·laboració entre Popular i les SGR i agilitzarà el disseny d'una oferta global conjunta de serveis que doni suport l'impuls de la iniciativa privada, és a dir, petites i mitjanes empreses, autònoms i emprenedors de tot el territori espanyol.

Entre els serveis comuns a prestar per part del banc i les SGR es troben pòlisses de crèdit, préstec i arrendament financer (leasing), avançament de subvencions públiques, operacions de bestreta i descompte comercial, factoring i confirming i finançament internacional.

np-convenio-popular-minetur-sgrs

thumb_clip-2


Firma del convenio para las Líneas de financiación Isba Caib 2016

Firma del convenio para las Líneas de financiación Isba Caib 2016

24 de diciembre de 2015 PRODUCTES

El Consell de Govern acordó, el pasado viernes 28 de noviembre, otorgar la autorización previa para financiar la convocatoria para el año 2015 de ayudas a los emprendedores y a la microempresa, pequeña y mediana empresa de las Islas Baleares a través de ISBA, SGR.

Gracias a dicha línea, se van a bonificar, (el tipo de interés y/o el coste del aval), operaciones por importe total de 30 millones de euros, en financiación tanto de inversión productiva como de capital circulante.

Se prevé, igualmente, un impulso para los sectores emprendedor, mujeres empresarias, economía social, microcréditos e innovación tecnológica.

Dicha línea estará disponible desde principios del año 2015.


Les Societats de Garantia, companyeres de les pimes.

13 de octubre de 2015 NOTÍCIES

El diari econòmic Cinco Días publica, en la seva edició d'avui, 2015.10.13, un extracte de la reunió que va mantenir recentment amb destacats representants de les societats de garantia recíproca, SGR, dins dels denominats Esmorzars Cinco Días. Hi van assistir José Rolando Álvarez, president de SGR-CESGAR, Pío Aguirre, director general d'Oinarri SGR, Jesús Fernández, director general d'ISBA SGR, Ángel Rodríguez Vallina, director general d'Asturgar, Jaime de Rábago, secretari general de SGR- CESGAR , i Francisco Rabadán Nieto, soci de KPMG. Les SGR ajuden a les empreses a aconseguir finançament i són un important marc de col·laboració publicoprivada. Actualment són 23 les societats de garantia recíproca que operen a Espanya, que van avalar el 2014 a un 8% més d'empreses que en l'any anterior, i que en els sis primers mesos de l'any 2015 s'han constituït 8.600 operacions de suport a pimes, emprenedors i autònoms.


Charla en la UIB

Charla en la UIB 14 Jul 2015

17 de julio de 2015 NOTÍCIES

El pasado 15 de julio  tuvo lugar en la Universitat de les Illes Baleras , una mesa redonda, con el  objetivo de dar a conocer a los alumnos del Posgrado Emprendeduría basada en Tecnología y Marketing Digital las diferentes líneas de financiación que ofrecen las entidades financieras para los emprendedores.

A la misma asistieron representantes de CaixaBank, Sa Nostra BMN y Caixa Colonya. Por parte de Isba, asistió la directora de riesgos, Vittoria Munar.

Tras la presentación por parte de cada uno de los ponentes, se abrió un interesante debate con los asistentes al acto.


Convenio entre CESGAR, Ministerio de Industria y CaixaBank

Conveni entre CESGAR, Ministeri d'Industria i CaixaBank

17 de julio de 2015 NOTÍCIES

Dimecres dia 15 de juliol es va signar a Madrid, un conveni per part de les societats de garantia recíproca, el Ministeri d'Indústria i CaixaBank, el qual permetrà la concessió de préstecs a pimes, autònoms i emprenedors, a partir de la línia pactada, per 662 milions d'euros, en les millors condicions

En virtut de l'acord, rubricat per les 20 societats de garantia recíproca que operen a tot Espanya, representades per la Confederació Espanyola de Societats de Garantia Recíproca (SGR CESGAR), més de 7.500 empreses aconseguiran finançament en millors condicions.

El conveni, que té com a objectiu recolzar l'activitat de les pimes, se signa amb la finalitat d'enfortir el teixit empresarial espanyol i donar més facilitats a la seva internacionalització.

En concret, el document signat fixa les bases de col·laboració entre CaixaBank i les 20 societats de garantia i agilitzarà el disseny d'una oferta global conjunta de serveis que doni suport l'impuls de la iniciativa privada.

 

Per la seva banda, el Ministeri d'Indústria, a través de la Companyia Espanyola de Reafiançament (Cersa), donarà suport l'activitat de les 20 societats de garantia recíproca a través del reaval. Cersa compta amb aportacions anuals a càrrec dels pressupostos d'Indústria, que s'han incrementat en més del 60% des de l'any 2012.

 


ISBA SGR - QUESERÍA MENORQUINA: primera operación de coaval en España, con tres bancos y tres SGR.

ISBA SGR - QUESERÍA MENORQUINA: primera operació de coaval a España, amb tres bancs i tres SGR. 16 Jul 2015

14 de julio de 2015 NOTÍCIES

La companyia acorda un préstec de 1,8 milions d'euros per enfortir i incrementar la seva activitat

Hi participen Isba SGR, Iberaval, Oinarri SGR, i les entitats financeres Banc Santander, Sa Nostra-BMN i Cajamar.

L'empresa, pionera en l'elaboració de formatge fos a Espanya, preveu facturar més de 34 milions aquest any

Maó, 15 de juliol de 2015.- Quesería Menorquina (QM), una de les indústries emblemàtiques de Menorca, ha realitzat el primer coaval a Espanya compartit, al 50%, per tres societats de garantia recíproca, i tres entitats financeres, Banco Santander , Sa Nostra-BMN i Cajamar.

Aquesta operació, segellada avui a Maó, permetrà injectar finançament en condicions avantatjoses a QM, gràcies al suport dels tres bancs, que comptaran amb la garantia de Isba SGR (la societat de garantia de les Illes Balears), Oinarri SGR (especialitzada en el suport a empreses d'economia social -QM és una societat limitada laboral-) i Iberaval (donada l'aliança estratègica amb la de Palència formatgeria Ibèrica).

El crèdit global facilitat per les sis entitats financeres puja a 1,8 milions d'euros, que aportarà liquiditat per optimitzar el funcionament del negoci. Aquesta operació, amb un termini de devolució a nou anys i dotze mesos de carència, també compta amb el suport de l'reaval de la Companyia Espanyola de Reafiançament (CERSA), dependent del Ministeri d'Indústria, Energia i Turisme, amb una cobertura estimada del 75 per cent.

La firma va estar presidida pel director general de Política Industrial del Govern Balear, Pedro Jiménez, que va remarcar el suport del nou Executiu balear a la indústria local, i va comptar amb la presència del president de Quesería Menorquina, Francisco Tutzó.

En representació de les societats de garantia signar el vicepresident de la Confederació Espanyola de Garantia Recíproca (SGR-CESGAR) i director general de la societat de garantia balear, ISBA SGR, Jesús Fernández; el vicepresident d'ISBA SGR, Luis Sintes; el president d'Oinarri SGR, José Ignacio Gárate; i el director general de Iberaval, Pedro Pisonero.

Per les entitats de crèdit van segellar l'acord el director territorial de Balears de Banco Santander, Ignacio Alcaraz; i els seus homòlegs a BMN Sa Nostra i Cajamar, Antoni Serra i Jaume Julià, respectivament.

Aquest préstec s'afegeix al ja existent de 2,5 milions d'euros, del Banc Santander, que en el seu moment va permetre reestructurar la hipoteca heretada de l'anterior propietat i més va ajudar a millorar la precària finançament de l'empresa en els moments inicials en què els directius i treballadors van prendre el control de la companyia.

Un negoci amb projecció

L'activitat de QM s'ubica al polígon industrial de Maó, a Menorca, en unes modernes instal·lacions d'una superfície superior als 45.000 m2. Des d'allà es produeix i distribueix una àmplia gamma de productes derivats del formatge fos -en porcions, en rodanxes i rallado- amb marques pròpies com Santé, i amb altres marques per a les principals cadenes d'alimentació d'Espanya i Portugal.

En una altra línia de negoci, es manté un contracte de comanufactura amb la multinacional Mondelez per a la producció del ratllat fos El Caserío, i amb BEL, un altre clàssic de l'alimentació a Europa, per a la producció de les llesques Tranchettes.

La companyia s'obre a nous horitzons

Gràcies a l'obstinació dels treballadors i l'esforç dels directius de Quesería Menorquina s'ha aconseguit aquest nou finançament per millorar la producció i la competitivitat de la companyia i evitar la desaparició del negoci.

Quesería Menorquina treballa amb clients de primer nivell, que cobreixen un ampli sector del mercat alimentari, que li ha permès facturar prop de 30 milions d'euros en 2014, mentre que la previsió per a aquest exercici apunta que se superarà aquesta xifra i s'arribarà als 34 milions d'euros.

Cal recordar que QM, constituïda el 2009, va presentar concurs de creditors, que posteriorment es va aixecar, però compta amb una estructura patrimonial estable de 12 milions d'euros i un compte de resultats sanejada amb un procés de producció continu, eficient i productiu.

QM, un històric de l'alimentació espanyola

Pedro Montañés Villalonga fundava en 1930 Industrial Quesera Menorquina, que canviaria la manera de consumir productes lactis a Espanya. Per aquell llavors va iniciar la fabricació de formatge fos a partir de matèria primera artesanal produïda en finques ramaderes de l'illa. De la seva mà naixeria El Caserío.

La història d'IQM, avui Quesería Menorquina SLL, és la d'una innovadora visió de negoci des d'una illa, a partir de la qual es distribuïen productes alimentaris a tots els punts d'Espanya.

El gir va arribar el 1992, quan la nord-americana Kraft Foods, una de les més importants del món en el sector de l'alimentació, va adquirir el negoci. Després de més de tres lustres de funcionament sota el paraigua de la multinacional d'Illinois, es produeix el 2009 la venda a Nueva Rumasa, companyia que descapitalitza a la societat hipotecant per un import multimilionari les instal·lacions i comprometent molt seriosament el futur de la companyia.

Això aboca a QM a sol·licitar al març de 2011 la declaració de concurs de creditors i al juny d'aquest mateix any el jutjat autoritza la venda de la societat a directius i treballadors que la converteixen en l'actual SLL.

Al febrer de 2014 s'aprova la proposta de conveni, cessant l'administració concursal. També durant l'any passat arrenca una aliança estratègica amb formatgeria Ibèrica que va injectar fons a QM amb l'objecte que el 2018 es capitalitzi de forma autònoma.

Compromís de les SGR

La signatura d'aquest acord renova el compromís de les societats de garantia recíproca -en l'actualitat operen 20 a tot Espanya per dur finançament a les petites i mitjanes empreses, les pimes i els autònoms.

Les SGR es troben immerses en un Pla Estratègic que pretén incrementar els avals formalitzats al nostre país en un 50% i injectar finançament a 25.000 noves empreses en els dos pròxims anys.

El seu suport, igual al de les tres entitats de crèdit, Banc Santander, BMN Sa Nostra i Cajamar, és una de les claus que van a permetre a Quesería Menorquina afrontar el seu futur amb major solvència i assegurar la pervivència de l'empresa i els llocs de treball associats a la mateixa.



logo-goib logo-cersa european-invertment Cofinanciado por la Unión Europea Plan de recuperación, transformación y resiliencia


Aquesta garantia és possible gràcies a la Garantia que ha estat proveïda per COSME i el Fons Europeu per a Inversions Estratègiques ("FEIE") establerts sota el Pla d'Inversions per a Europa. L'objectiu del FEIE és ajudar al finançament de suport i executar inversions productives a la Unió Europea i assegurar un increment en l'accés al finançament.

Aquesta garantia és possible pel suport del Fons de Garantia Pime Innovfin amb el suport financer de la Unió Europea sota Horitzó 2020 i el Fons Europeu per a Inversions Estratègiques (FEIE) establert sota el Pla Inversió per a Europa. L'objectiu del FEIE és ajudar al finançament de suport i executar inversions productives a la Unió Europea i assegurar un increment en l'accés al finançament.

Aquesta garantia és possible gràcies al mecanisme de Garantia per Sectors Culturals i Creatius (CCS Guarantee Facility), amb el suport financer de la Unió Europea sota el programa Europa Creativa.

Consentiment legal de cookies

El web d'Isba SGR utilitza cookies, pròpies i de tercers, per mantenir les seves preferències i analitzar els seus hàbits de navegació a la nostra pàgina web, amb la finalitat de garantir la qualitat, la seguretat i la millora dels serveis oferts a través d'aquesta. Les cookies poden ser acceptades, rebutjades, bloquejades i esborrades, segons vulgueu. Això ho podrà fer mitjançant les opcions disponibles a la present finestra oa través de la configuració del vostre navegador, segons el cas. Més informació a l'apartat Política de Cookies de la nostra pàgina web.

Les cookies tècniques serveixen per garantir el funcionament correcte del portal web, així com per proporcionar comoditat i fluïdesa a la navegació de l'usuari.

Les cookies analítiques o de mesura ajuden els propietaris de pàgines web a comprendre com interactuen els visitants amb les pàgines web reunint i proporcionant informació de forma anònima.

Cookies per integrar funcionalitats de xarxes socials al lloc web i compartir continguts del lloc web a aquestes xarxes socials.

Desar preferències Rechazar cookies Acceptar totes les galetes