Manuel López Araujo: «El nostre objectiu és que cap projecte empresarial viable es quedi sense finançament»

Manuel López Araujo | Director general de ISBA. Nascut a Huelva en 1978, ocupa el nou càrrec, en substitució del tristament mort Jesús Fernández, que el va exercir des de l'any 2000. Llicenciat en Administració i Direcció d'Empreses (ADE), López Araujo va treballar com a auditor financer abans d'incorporar-se a ISBA com a director financer en 2009

Toni Traveria / Diario de Mallorca

Com podem definir a ISBA? De quin tipus d'entitat estem parlant? Quina és la seva funció?

ISBA és una societat de garantia recíproca, una entitat financera no bancària sense ànim de lucre. La nostra activitat està basada en la concessió d'avals (financers, sobretot, però també tècnics), de manera que actua com a dinamitzadora de l'economia en la nostra Comunitat. Mitjançant els nostres avals, les pymes, autònoms i emprenedors aconsegueixen finançament en millors condicions de mercat; el nostre principal assoliment és facilitar l'accés al referit finançament a companyies o autònoms que sense el nostre aval no l'aconseguirien d'una forma tan directa. Dit d'una altra manera, ISBA té l'objectiu que cap projecte empresarial viable a Balears es quedi sense finançament, i que aquesta sigui a més assequible.

Què entenem per Societat de Garantia Recíproca?

Simplificant-ho molt, podem dir que una Societat de Garantia Recíproca (SGR) és ‘un banc sense diners’. És a dir, una entitat financera no bancària que en lloc de prestar diners concedeix avals als seus socis (clients) per a garantir el finançament bancari tradicional. En cada comunitat autònoma existeix una SGR que té unes funcions i objectius molt similars als nostres. En tenir el nostre àmbit d'actuació dins de les illes Balears, mantenim excel·lents relacions institucionals amb els principals actors econòmics de la Comunitat, especialment amb el Govern.

Quan i per què es va constituir ISBA? De qui depèn?

ISBA es va constituir com a tal el 18 de juliol de 1979, i va ser la primera Societat de Garantia Recíproca d'Espanya, sent el seu primer president l'empresari turístic Gabriel Barceló. La seva funció inicial era la mateixa que ara: ajudar en la concessió de crèdit per als emprenedors, empreses i autònoms de Balears per a poder iniciar o ampliar els seus projectes empresarials. Com totes les SGR, ISBA depèn econòmicament dels nostres ingressos per la concessió d'avals. Però al no tenir ànim de lucre, i per a desenvolupar la seva labor social, es necessita una especial col·laboració econòmica dels nostres socis protectors, particularment del Govern dels Illes Balears. El Govern, amb les seves aportacions al nostre fons de provisions tècnica (FPT), ens permet aconseguir el palanquejament i la solvència necessària perquè el nostre aval sigui considerat com a garantia suficient davant les entitats financeres.

El Govern fa aportacions anuals a ISBA?

El Govern té la possibilitat i la capacitat de fer aportacions mitjançant els convenis que tenim signats, però històricament només les has dut a terme quan hi ha hagut una necessitat excepcional d'aquestes. En aquest sentit, tenim tres vies de col·laboració ben diferenciades: en primer lloc, aportacions -com deia- al FPT per a situacions extraordinàries (per exemple, la pandèmia); en segon terme, línies de finançament anuals de caràcter general (es bonifica el tipus d'interès i el cost de l'aval) o específiques per a sectors estratègics; i la tercera via és el sistema de reaval, pel qual totes les nostres operacions compten amb un reaval de caràcter nacional o un altre complementari de caràcter autonòmic.

Com s'articula ISBA? Quins departaments la integren?

ISBA compta amb un Consell d'Administració (presidit per Eduardo Soriano, amb la participació d'empresaris particulars, entitats financeres i el Govern), una Comissió Executiva (òrgan delegat del Consell d'Administració, que està en el dia a dia de l'operativa de l'entitat), una consellera delegada (la directora General del Tresor, Política Financera i Patrimoni del Govern, Susana Pérez) i el director general, que és l'encarregat de coordinar els diferents departaments de l'entitat (financer, comercial i anàlisi de riscos). En les oficines de ISBA treballem 30 persones -bàsicament economistes i advocats-, sent el percentatge de dones del 75% del total de la nostra plantilla.

Com es decideix la concessió o no d'un aval?

—ISBA té una política de riscos que es revisa anualment, en la qual estan fixats uns criteris de concessió sustentats en l'experiència de l'entitat i en les millors pràctiques del sector. El Consell d'Administració determina quins són els criteris perquè una empresa pugui optar al finançament a través de ISBA: pla de viabilitat, experiència prèvia en el sector, aportacions pròpies de l'empresa, etc.… i d'acord amb aquests criteris de base a cada empresari o autònom se li atén i se li expliquen les necessitats per a complir amb aquests criteris. És el nostre departament comercial el que s'encarrega de fer un filtre inicial, recopilant la informació econòmica i legal pertinent que posteriorment és analitzada pel nostre departament de riscos.

Tota aquesta informació arriba a un segon filtre, que és la Comissió Tècnica - cinc persones amb capacitat de vot-, que es reuneix cada dijous per a estudiar les operacions i valorar sobre la seva aprovació o denegació. Cal destacar que també fem una labor d'assessorament a l'empresa abans de finançar-les, en indicar-los que -sobre la base de la nostra experiència- pugui haver-hi determinats aspectes del seu pla de viabilitat que han de ser revisats per no estar alineats amb les dades del sector en el qual operen. Una vegada que passa el filtre de la Comissió Tècnica, arriba finalment a la Comissió Executiva, reunida cada divendres, que confirma o denega la concessió de l'aval respectiu. El percentatge d'aprovació dels projectes que arriben a la Comissió Executiva és del 84%. És important destacar la rapidesa amb què s'actua en ISBA a l'hora de concedir els avals: una vegada que l'operació ha estat acceptada, en una setmana l'empresa o l'autònom compta amb l'aprovació del nostre aval.

Què ocorre quan un client no compleix amb els seus compromisos de pagament?

Desgraciadament tenim morositat, per descomptat. Quan un soci no compleix amb les seves obligacions amb l'entitat financera que compta amb el nostre aval, se'ns requereix i realitzem el pagament com a avaladors. Depenent de l'import i de la tipologia de l'operació avalada, hi ha unes garanties o altres. Nosaltres, per norma general, sol·licitem garanties dels socis que hi ha darrere de l'empresa en qüestió i, -com és lògic- com més solvent sigui l'empresa, menors són aquestes garanties personals. Si, per exemple, se sol·licita finançament per a adquirir una nau o local comercial, el més normal és que aquest bé quedi hipotecat si l'operació és a llarg termini. En tot cas, haig de subratllar que en el cas que l'operació entre en situació de morositat, ISBA és una entitat financera flexible: busquem solucions acordades amb els socis, sense perdre de vista la nostra responsabilitat d'intentar recuperar aquelles operacions que no han estat viables i presenten impagaments.

«L'economia de Balears està, en l'actualitat, raonablement sanejada»

Quan una empresa acudeix a ISBA a la recerca de finançament implica que està en una situació complexa o no té per què ser així?

No té per què ser així… Ens pot arribar un client referit de la banca en considerar-lo un perfil bo per a ISBA, de la mateixa manera que també tractem amb empreses grans i consolidades que puguin requerir, en un moment donat, un suport financer per a una operació específica. Amb l'aval de ISBA les entitats financeres fidelizan a molts dels seus clients, ja que no sols els ofereixen solucions a les seves necessitats sinó també a un preu de mercat molt competitiu gràcies a les línies bonificades que tenim anualment.

En temps de crisi, augmenta la demanda d'avals?

—Evidentment, en temps de crisi totes les entitats financeres i la pròpia ISBA vine com augmenten les peticions de finançament. En actuar a través d'un aval de primer requeriment, les entitats saben que està garantit el cobrament de l'operació financera signada.

Cal assenyalar així mateix que, en èpoques de crisis, el finançament per a capital circulant és la que predomina. En contrapartida, i per a anys molt bons des del punt de vista econòmic, els avals destinats a inversió a Balears poden aconseguir el 70% de les sol·licituds. En el present exercici, estem prop del 40% de les sol·licituds destinades a la inversió enfront d'un 60% d'aval per a circulant, però l'any 2023 és anòmal ja que les sol·licituds de liquiditat estan sent molt altes a causa de la renovació de les pòlisses a tres anys formalitzades durant la pandèmia.

Fins a quin punt, des d'una òptica financera, les empreses de Balears estan pagant els peatges del COVID-19?

La situació a Balears és diferent a la de la resta d'Espanya. ISBA té la taxa de morositat més baixa de tot el país, i amb les entitats financeres es dona la mateixa situació. Això implica que l'economia balear funciona molt bé, i crec que la majoria de les empreses ja han anat solucionant les situacions financeres derivades del Covid. És cert, és clar, que va haver-hi en el seu moment un repunt significatiu de l'endeutament empresarial, acompanyat en molts casos de tancament d'activitat, però aquest endeutament ha estat ben digerit per les empreses. La prova d'això és, com deia, la baixa taxa de morositat. En els dos últims anys, les empreses han constatat una recuperació molt positiva de la facturació i, per tant, entenem que l'economia de Balears està raonablement sanejada.

Quines expectatives manegen per a l'exercici 2024?

Per a 2024 estem en una situació d'incertesa. És de preveure bastant volum d'inversió per a negocis vinculats amb el turisme, ja que hem passat quatre o cinc anys sense una renovació significativa d'infraestructures en els establiments relacionats amb l'activitat turística. A més, la facturació en les empreses del sector ha estat bastant bona enguany i, en conseqüència, som optimistes quant a les sol·licituds d'operacions destinades a la inversió. No obstant això, no podem perdre de vista la situació d'incertesa en els mercats derivats dels conflictes actuals, que impliquen un encariment dels aprovisionaments i estrenyen els marges empresarials per a la majoria d'empreses, de manera que és possible que hi hagi també una necessitat significativa de circulant.

Estem en un escenari de tipus d'interès alts. Fins quan?

D'acord amb la informació de què disposem, durant 2024 els tipus es mantindran en els nivells actuals. Existeix molta incertesa en els mercats internacionals i aquesta té el seu impacte en les economies de cada país. No es preveuen grans pujades, però tampoc -cal advertir-ho- grans baixades, de manera que ens mantindrem en una situació de tipus alts si els comparem amb els anys anteriors. El Govern és conscient dels alts costos de finançament actuals, ja sigui per a inversió o circulant, per la qual cosa s'estan estudiant línies de finançament per a 2024 amb una millora quantitativa molt significativa respecte a anys anteriors i perquè s'adaptin millor a les necessitats de pymes i autònoms.

La pandèmia va propiciar xifres rècord d'avals en 2020.

Per a tothom la pandèmia del COVID-19 va suposar un abans i un després, un punt d'inflexió que va paralitzar la vida de les persones i l'activitat econòmica i empresarial fins a extrems insospitats.

Moltes empreses es van quedar en el camí i moltes altres es van veure en la necessitat de recórrer a crèdit extern per a poder continuar operant, encara que fos sota mínims. En aquest context, a Balears ISBA SGR es va erigir en un punt de suport important per al món empresarial. El volum de crèdit avalat per l'entitat així ho testifica: en vuit mesos ISBA va formalitzar el nombre d'operacions equivalent a quatre anys sencers: 164 milions d'euros avalats en aquests vuit mesos de voràgine en 2020, quan l'habitual era tancar els anys entorn d'operacions per valor de 46-47 milions d'euros.

«Va ser una situació dura i difícil per a tots -reconeix el nou director general-, però transcorregut el temps i vist en perspectiva prefereixo recordar el bo: va haver-hi moltíssima feina i ISBA va ser portada al límit, en una situació molt complexa i de gran incertesa que ens va servir per a reestructurar-nos i per a veure fins a on podíem arribar. Vam tenir més treball que mai, però podem sentir-nos orgullosos d'haver aportat tota l'ajuda possible a les empreses de les balears en aquesta situació econòmica i social tan complexa. M'agradaria destacar la inestimable col·laboració en aquests moments del Govern dels Illes Balears: es van activar ràpidament les línies específiques Covid, vam ser la primera SGR a Espanya a posar-les en marxa i des de la presa de decisió en cinc dies teníem el producte al carrer».

Aprofundint en la matèria, López Araujo exposa: «El Govern va confiar cegament en la capacitat de ISBA i va fer una aportació extraordinària molt significativa al Fondeig Tècnic de Provisions (FTP). Fet i fet, aquesta aportació no es va requerir íntegrament per tota la liquiditat que es va facilitar per altres canals (crèdits ICO, per exemple), però no hem de deixar de subratllar que el nostre és sempre un negoci de confiança, i va ser molt positiu que en aquell moment les entitats financeres poguessin veure a una ISBA forta i amb el ferm suport del Govern, que va reforçar la nostra solvència fins a situar-la en el 24% actual, tres vegades per sobre del mínim requerit pel Banc d'Espanya».


7 de noviembre de 2023 Destacat
ISBA PARTICIPA EN LOS TALLERES PARA EMPRENDEDORES DE PALMA ACTIVA

ISBA PARTICIPA ALS TALLERS PER EMPRENEDORS DE PALMA ACTIVA

17 de mayo de 2017 NOTÍCIES

ISBA, Societat de Garantia Recíproca, participà el passat dimarts 23 de maig com a ponent en els tallers per emprenedors organitzats per Palma Activa.

Baix el títol “Finança el teu negoci Avals 2017”, el director comercial de l’entitat Jaime García de la Rosa, va impartir una càpsula formativa dirigida a joves que volen posar en marxa i gestionar la seva pròpia empresa.

Entre els principals continguts de la xerrada es van tractar els requisits per la concessió d’un aval, les línies de finançament d’ISBA o les principals dades de l’entitat al 2016.


ISBA presentó la Memoria de Cuentas Anuales del 2016

ISBA presentà la Memòria de Comptes Anuals del 2016 durant la Junta Ordinària de la entitat

8 de mayo de 2017 NOTÍCIES

Durant la Junta Ordinària de l’entitat del passat 3 de maig, ISBA presentà la Memòria de Comptes Anuals del 2016. L’acte fou presidit per la Consellera d’Hisenda i Administracions Públiques, Catalina Cladera i el president d’ISBA, Fernando Marqués.

 

La Consellera d’Hisenda i Administracions Públiques, Catalina Cladera, destacà que “hem de ser capaços de mantenir el pulmó financer que suposa ISBA per als emprenedors, i també per a les petites i mitjanes empreses que necessiten un accés ràpid i raonable al crèdit. Un crèdit que, cada vegada més es torna a destinar a la inversió. Una dada positiva que s’ha de valorar i que demostra que les empreses perden la por a invertir i creuen en les seves possibilitats”.

 

Per la seva banda, el president d’ISBA, Fernando Marqués, senyalà que “el resum de l’activitat i el compliment de les nostres metes consoliden a ISBA com un referent en la dinamització de l’economia balear. L’exercici del 2016 ha estat sense cap dubte un punt de partida cap a un mercat cada vegada més digitalitzat”.

 

Dades més significatives de l’exercici del 2016:

 

El volum d’operacions avalades al 2016 ha estat de 45 milions d’euros, un 16% més que l’any anterior. Un increment que s’ha degut a la millora de l’economia balear i a les línies de finançament de la CAIB.

 

Així, durant l’exercici del 2016, ISBA ha donar suport a 1.990 empreses ajudant a la creació de 660 nous llocs de feina. A més, el risc viu ha crescut un 5%, arribant als 160 milions d’euros.

 

També cal destacar la forta aposta dels empresaris de les illes en innovació tecnològica. ISBA ha concedit 4,1 milions d’euros durant el darrer any, el que suposa un creixement del 532%.

 

Les xifres anuals reforcen un any més la feina realitzada per l’entitat, per la qual cosa la solvència és manté al voltant d’un 20% i la liquiditat de la mateixa s’ha incrementat un 20%. Una situació que permet a ISBA afrontar els nous reptes d’enguany.

 

Perspectives pel 2017:

 

Les perspectives de l’exercici del 2017 són optimistes. Les perspectives i metes fixades pel 2017 són les de millorar el present exercici. Pimes i emprenedors han de trobar en ISBA una societat més solvent, forta i funcional.

 

A més, es preveu un nou camí no tan sols en matèria de normatives sinó en quant a adaptació de les necessitats a un mercat cada vegada més digitalitzat. Per això, ISBA juntament amb la resta de societats de Garantia Recíproca, llançaran una plataforma que ajudarà a donar un servei més àgil en la tramitació d’operacions.

 

El resum de l’activitat i el compliment de les nostres metes preveu que en els propers anys ISBA es consolidi com un referent en la dinamització de l’economia balear, i en un pilar bàsic per al desenvolupament de l’activitat empresarial de les nostres illes.


Vicky Pulgarín inaugura las jornadas ‘Aprende y emprende con ISBA’

Vicky Pulgarín inaugura les jornades 'Aprèn i Emprèn amb ISBA'

9 de marzo de 2017 NOTÍCIES

La guanyadora de Master Chef explica el seu camí cap a l'èxit empresarial gràcies a l'ajuda financera i d'assessoria que li ha aportat l'entitat

ISBA va inaugurar el dimecres 8 de març les jornades 'Aprèn i Emprèn amb ISBA', un cicle de conferències dirigit a emprenedors locals, per donar a conèixer els serveis de l'entitat.

Es tracta de trobades bimensuals amb diferents convidats que explicaran als assistents els seus casos d'èxit i la seva experiència concreta en els seus inicis en el món empresarial. Cada ponent explicarà la seva visió personal i atendrà a les preguntes del públic per generar un debat amb els futurs emprenedors.

L'encarregada d'inaugurar aquestes jornades va ser Vicky Pulgarín, guanyadora de la segona edició del programa de televisió Master Chef, que va poder construir la seva empresa de càtering gràcies a l'ajuda financera d'ISBA i al seu assessorament durant el procés de creació d'aquesta.

"Crec que si ets persistent i no et rendeixes, pots fer el que et proposis. A més, en aquest moment, a Palma de Mallorca, els emprenedors estan de sort al comptar amb els serveis d'ISBA, ja que ajuden amb el finançament i la posada en marxa de la teva empresa. Amb entitats d'aquest tipus és més fàcil emprendre", va confessar Pulgarín durant la conferència.

Així, després de dedicar un any a formar-se a les cuines de Le Cordon Bleu a Madrid, continuar la seva trajectòria a prestigiosos restaurants premiats amb estrelles Michelin i obtenir el Grand Diplome, Pulgarín va decidir tornar a Mallorca i obrir-se camí amb el seu propi negoci de càtering.

Vicky Pulgarín Càtering és una empresa per a actes tant d'àmbit empresarial com social que fusiona la cuina mallorquina amb la cuina mediterrània internacional. L'empresària va poder dur a terme aquest projecte gràcies a l'assessoria i suport d'ISBA mitjançant la seva línia de suport a emprenedors.

La jornada amb Vicky Pulgarín va ser tot un èxit de participació, i els assistents varen poder degustar un exquisit còctel que els va oferir la guanyadora de Master Chef.


ISBA incrementa en un 43% el número de empresas avaladas en 2016

ISBA incrementa en un 43% el nombre d’empreses avalades al 2016

9 de febrero de 2017 NOTÍCIES

ISBA va presentar en roda de premsa juntament amb la consellera d'Hisenda i Administracions Públiques, Catalina Cladera, les dades més rellevants del passat any i la Línia ISBA-CAIB 2017. El Director Gerent de l'entitat, Jesús Fernández, va informar que s'han avalat un total de 160 milions d'euros de risc viu (+ 5 % pel que fa a l'any anterior), a un total de 1990 empreses, destacant un fort increment dels avals per a l'àmbit de la innovació tecnològica (4,1 M €). 

L’activitat de l’entitat consisteix en facilitar i millorar l’accés al finançament de les petites i mitjanes empreses i dels emprenedors. Durant el darrer exercici, ISBA s’ha centrat principalment amb els agricultors i els ramaders, així com amb donar suport a les empreses en els seus projectes d’innovació tecnològica. ISBA ha avalat a un total de 607 pimes, autònoms i emprenedors, per un total de 45 milions d’euros.

La Societat ha comentat que, en el seu conjunt avala actualment a un total de 1.990 empreses per un import de 160 milions d’euros, import que s’ha increment en un 5% respecte a l’exercici anterior. És la primera vegada des de 2009 que el risc viu creix, motivat principalment per l’increment en inversions a llarg termini dels darrers dos exercicis.

 

Línia ISBA- CAIB:

La Consellera d’Hisenda i Administracions Públiques ha presentat les línies de finançament del 2017, en les que ISBA manté un paper significatiu com agent dinamitzador de l’economia balear.

Gràcies a la bona acollida de la línia, aquest any l’entitat i el Govern Balear tornen a posar en marxa la línia ISBA–CAIB 2017, amb el mateix límit de la línia de 40 milions d’euros, dels quals es preveu destinar 26 milions al finançament d’inversions i 14 milions a liquiditat i refinançament.

La línia de finançament és per operacions formalitzades entre l’1 de desembre del 2016 i el 30 de novembre del 2017, i contempla bonificacions tant al tipus d’interès (fins un 2%, durant els 7 primers anys de l’operació financera) com al cost de l’aval (fins al 100%, durant els 4 primers anys de l’operació financera). La quantia màxima sobre la qual es calcula la bonificació és de 375.000 euros.

D’altra banda, el nombre d’operacions avalades a emprenedors, un dels públics rellevants de l’entitat, s’ha estabilitzat per primera vegada durant l’any passat, motivat principalment per el canvi de tendència a l’alça del mercat laboral, el que provoca que els emprenedors per necessitat disminueixin.

Per finalitzar, el director general de l’entitat Jesús Fernández, ha informat també sobre les principals magnituds tant del balanç d’ISBA com dels principals ratis de la societat, destacant que els recursos propis de la societat assoleixen els 26 milions d’euros, atorgant-li un coeficient de solvència del 20%. A més, la taxa de morositat pagada disminueix fins al 8,7%, i la de dubtosos per raons alienes a la morositat queda en el 5,8%, destacant la millora dels balanços de les empreses que permet, a pesar de l’enduriment de les normes comptables exigides per el Banc d’Espanya, d’una menor dotació general.

 

Sobre ISBA:

Al 1979 neix ISBA, la primera Societat de Garantia Recíproca que es constitueix a España. ISBA, és una entitat financera sense ànim de lucre, l’objectiu principal de la qual consisteix en facilitar i millorar l’accés al finançament de les petites i mitjanes empreses, dels autònoms i dels professionals mitjançant la concessió de garanties.

Es tracta d’una entitat que té per objecte contribuir al desenvolupament de l’economia de les Illes Balears a través de la concessió d’avals que permeten a les petites i mitjanes empreses de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears l’accés al finançament en les millors condicions del mercat. A la pressa de decisions, sempre es segueixen criteris empresarials per avaluar els projectes empresarials presentats, donant prioritat a la seva viabilitat i a la capacitat de gestió dels seus promotors.

Més informació sobre la línia ISBA-CAIB 2017


ISBA CONTRIBUYE AL DESARROLLO DE LA ECONOMÍA BALEAR CON LA CREACIÓN DE 591 PUESTOS DE TRABAJO

ISBA CONTRIBUEIX AL DESENVOLUPAMENT DE L’ECONOMIA BALEAR AMB LA CREACIÓ DE 591 LLOCS DE FEINA

23 de diciembre de 2016 NOTÍCIES

ISBA du més de 35 anys contribuint al desenvolupament de l’economia i al servei de les empreses de les illes, i és la Societat de Garantia Recíproca més antiga d’Espanya.

Unes condicions que es reflecteixen a les dades d’activitat de 2016, que revelen la importància d’ISBA dins el sector econòmic de les illes. L’entitat manté una cartera de risc viu de 160 milions d’euros atorgats a un total se 1.891 empreses, havent concedit un total de 45 milions durant l’exercici del 2016 el que s’ha traduït en la creació de 591 llocs de feina.

Jesús Fernández, Director General d’ISBA, comenta que “durant el darrer any, s’ha destacat un increment generalitzat de les operacions presentades, aprovades i formalitzades, concretament un 15%, un 23% i un 17% respectivament”. A més, assegura que “el percentatge d’operacions aprovades s’ha increment considerablement”.

D’altra banda, sobre la línia de finançament ISBA – CAIB, el Director General considera que “aquesta línia de finançament ha estat un èxit, ja que s’ha utilitzat el 100% de la mateixa, destacant principalment els préstecs avalats destinats a la inversió tecnològica, demostrant la clara aposta que cada vegada més els empresaris de les nostres illes dediquen a la millora de la productivitat i competitivitat”.

En quant a la línia d’ajudes per oferir liquiditat financera a les empreses agràries amb la finalitat de cobrir les despeses produïdes per la sequera, Jesús Fernández afegeix que “amb la línia Fogaiba, s’han formalitzat un total de 200 operacions, pel que s’han avalat més de 10 milions d’euros destinats a cooperatives agràries, organitzacions professionals agràries i Societats Agràries de Transformació. En concret per illes, s’han concedit 153 operacions per un import de 8.150.000 euros a Mallorca, 42 operacions per un import de 1.910.000 euros a Menorca i 5 operacions per valor de 240.000 euros a Eivissa”.


ISBA formaliza 200 operaciones con la Línea Fogaiba

ISBA formalitza 200 operacions amb la Línia Fogaiba

9 de diciembre de 2016 NOTÍCIES

ISBA ha avalat al 2016 un total de 10.300.000 euros en la línia de finançament per a la sequera, el que ha suposat la formalització de 200 operacions. Aquesta línia, que començà a tramitar-se a l’abril, ha esgotat el seu pressupost en sis mesos.

Es tracta d’una mesura d’ajudes per oferir liquiditat  financera a les empreses agrícoles amb l’objectiu de cobrir les despeses produïdes per la sequera soferta durant el darrer any. El pressupost total per a la línia, que en un principi era de 8.000.000 d’euros, s’amplià fins a formalitzar operacions per un import superior a 10.000.000 d’euros.

La línia d’ajudes, avalada per ISBA, oscil·lava entre els 4.000 y 60.000 euros per a agricultors y ramaders autònoms, i fins als 100.000 euros per a cooperatives agrícoles i Societats Agràries de Transformació. Així, de les 200 operacions formalitzades, 110 han estat per a agricultors autònoms i 90 per la resta de beneficiaris.

Per illes, s’han concedit 153 operacions per import de 8.150.000 euros a Mallorca, 42 operacions per import de 1.910.000 euros a Menorca, i 5 operacions per valor de 240.000 euros a Eivissa. L’operació mitjana ha estat de 51.514 euros.

Aquestes ajudes estan destinades a compensar les escasses precipitacions dels darrers mesos, que provocaren, d’una banda, una baixa producció de farratges destinats a l’alimentació animal, el que posa en perill la viabilitat d’explotacions ramaderes, i d’altra banda, pal·liar l’aparició de plagues i malalties del sector ramader. 


ISBA se moderniza con la nueva identidad corporativa

ISBA es modernitza amb la nova identitat corporativa

20 de octubre de 2016 NOTÍCIES

ISBA ha renovat recentment la identitat corporativa de l’entitat amb la que pretén acostar-se a un públic més jove. Amb el nou redisseny de la marca es reflexa la filosofia d’aquesta societat sense ànim de lucre que cerca estar més a prop de les empreses, autònoms i emprenedors de les illes.

A més, es evident que s’està produint un canvi en els serveis financers, motiu pel qual la Societat de Garantia Recíproca també ha apostat per renovar la pàgina web de l’empresa la qual permetrà a empreses, autònoms i emprenedors sol·licitar finançament de forma online, permetent un estalvi considerable no tan sols econòmic sinó en forma i temps.


ISBA avala un 39% más de operaciones que el año anterior, destacando el fuerte incremento de inversión para innovación tecnológica

ISBA avala un 39% d’operacions més que l’any anterior, destacant el fort increment d’inversió per innovació tecnològica

19 de octubre de 2016 NOTÍCIES

L’entitat ha avalat un total de 158 milions de risc viu a un total de 1.891 empreses.
A més, el 21’4% de les operacions destinades a inversió han estat per innovació tecnològica 
s’han creat 591 llocs de feina durant el 2016.

ISBA (Societat de Garantia Recíproca) ha presentat en roda de premsa les dades d’activitat més rellevants de 2016 fins a dia d’avui, donant a conèixer la millora en la majoria d’indicadors respecte al mateix període de 2015.

L’activitat de l’entitat durant el darrer any s’ha centrat en facilitar i millorar l’accés al finançament de les petites i mitjanes empreses i dels emprenedors. Així, ISBA ha avalat a 1.267 pimes i 624 emprenedors, lo que suposa un total de 158,1 milions d’euros avalats actualment en vigor.

A més, mitjançant la concessió d’avals tant a pimes i autònoms, com a emprenedors, ISBA ha contribuït a la creació de 591 llocs de feina directes, 40 llocs més que en el mateix període de 2015.

En quant al nombre d’operacions sol·licitades, ISBA ha incrementat també la seva activitat respecte al mes de setembre de 2015. Les operacions presentades suposen un 15% més, de la mateixa manera que les aprovades suposen un 23% més, i les formalitzades un 17% més que en el mateix període de l’any anterior. Hem detectat una millora en els estats financers de les companyies, lo que ha possibilitat que un 83% de les operacions sol·licitades s’hagin sancionat favorablement. Així mateix, l’increment del nombre d’operacions ha suposat que l’operació mitja formalitzada a decrescut, passant de 85.711 a 73.127 euros, beneficiant a més autònoms i micro pimes.

D’altra banda, la línia de finançament per ajudar al sector agrícola i ramader de les illes, amb motiu de la sequera, està complint amb les expectatives, concedint un total de 143 operacions per un total de 7,7 milions d’euros, estant en tramitació un total de 98 expedients per un valor de 4,8 milions d’euros que es formalitzaran en les properes setmanes.

Finalment, ISBA manté un paper significatiu com agent dinamitzador de l’economia balear gracies a l’excel·lent acollida per part de les empreses de la línia ISBA – CAIB 2016, amb la col·laboració i suport del Govern Balear. Així, dels 40 milions d’euros amb els que contava la línia, a dia d’avui queda a disposició dels empresaris al voltant de 7 milions d’euros, i es preveu que s’esgoti en el propers mesos lo que suposarà un èxit. És evident que s’està produint un canvi en l’accés als serveis financers, el que permetrà a les empreses, autònoms i emprenedors a sol·licitar finançament de forma online, permetent un estalvi considerable no sols econòmic sinó en temps i forma. Aquest any s’ha produït un fort increment en innovació tecnològica, un 21,4% del total de la inversió, ja que els empresaris son conscients que és necessari per millorar la productivitat i competitivitat.


ISBA y CaixaBank  amplían el convenio de colaboración

ISBA i CaixaBank amplien el conveni de col·laboració

19 de septiembre de 2016 NOTÍCIES

ISBA i CaixaBank renovaren el passat mes de setembre el conveni de col·laboració entre ambdues entitats. Un conveni mitjançant el qual emprenedors i empresaris podran beneficiar-se dels avals que ofereix l’entitat en condicions molt interessants.

Gràcies a aquesta ampliació, emprenedors, pimes i autònoms es podran seguir beneficiant de l’accés al finançament amb unes condicions molt avantatjoses, per operacions d’inversió i de capital circulant. A més, també podran acollir-se a les línies bonificades que manté ISBA amb la CAIB.

El conveni contempla la formalització d’operacions, sempre avalades per ISBA, per un import global de 25.000.000€, i s’espera que es beneficiïn un total de 350 petites i medianes empreses.

A l’acte assistiren el director territorial de CaixaBank a Balears, Xicu Costa, el president d’ISBA, Fernando Marqués, i el director general de l’entitat, Jesús Fernández.


Acuerdo SGR, Bankinter y el Ministerio de Industria

Acord SGR, Bankinter y el Ministeri d'Indùstria

12 de septiembre de 2016 NOTÍCIES

La Confederació Espanyola de Societats de Garantia (SGR-CESGAR), el Ministeri d'Indústria, Energia i Turisme -a través de la Companyia Espanyola de Reafiançament (CERSA) - i Bankinter han signat aquest matí un conveni que ajudarà a impulsar l'activitat econòmica empresarial al nostre país, injectant finançament a unes 2.000 companyies. Aquesta aliança permetrà la concessió de préstecs en millors condicions, a partir de la línia pactada, de 130 milions d'euros.

A partir d'aquesta aliança, es preveu facilitar finançament en millors condicions a 2.000 empreses, recolzant-se en la xarxa de les 20 societats de garantia

A la signatura de l'acord van participar el director general d'Indústria i president de la Companyia Espanyola de Reafiançament (CERSA), Víctor Audera; el director general d'Empreses i Negoci Internacional de Bankinter, Eduardo Ozaita Vega; a més del president de SGR-CESGAR, José Rolando Álvarez Valbuena.

El conveni es canalitzarà a partir de l'aval de les 20 societats de garantia que operen a Espanya, amb el propòsit de potenciar l'activitat empresarial, a partir d'uns serveis financers que contribuiran a la millora de la gestió, productivitat, innovació tecnològica ia facilitar la sortida a l'exterior.

Entre els serveis comuns previstos en el conveni segellat, i que prestaran el banc i les SGR es troben pòlisses de crèdit, préstec i arrendament financer (leasing), bestreta de subvencions públiques, operacions de bestreta i descompte comercial, factoring i confirming i finançament internacional .

LES SGR, EN CONSTANT CREIXEMENT

Les societats de garantia augmentar l'import de finançament que van facilitar a les pimes durant 2015 un 8 per cent més, per un total proper als mil milions d'euros. En total, es van prestar més de 17.000 avals, a milers de companyies i són ja 118.900 els projectes recolzats per un sector que acumula un risc viu de més de 4.000 milions d'euros.

El sector contribueix a mantenir més de 650.000 llocs de treball i ha atorgat fins a la data avals per un import de 28.480 milions d'euros, que han propiciat una inversió induïda de 37.025.000 d'euros.

Entre els avantatges que aporten les SGR es troben:

Millora la capacitat de negociació entre les empreses / autònoms i les entitats financeres.

Permet reduir el cost de les operacions de crèdit.

Terminis d'amortització més llargs, d'acord amb les possibilitats del beneficiari del crèdit.

Facilita l'accés a la licitació pública.

Complementa les necessitats de solvència patrimonial que exigeix el sistema bancari a les pimes / autònoms.

Minimitza el risc dels finançadors.

 

thumb_clip-1 thumb_clip



1...45678910...12


1...45678910...12

logo-goib logo-cersa european-invertment Cofinanciado por la Unión Europea Plan de recuperación, transformación y resiliencia


Aquesta garantia és possible gràcies a la Garantia que ha estat proveïda per COSME i el Fons Europeu per a Inversions Estratègiques ("FEIE") establerts sota el Pla d'Inversions per a Europa. L'objectiu del FEIE és ajudar al finançament de suport i executar inversions productives a la Unió Europea i assegurar un increment en l'accés al finançament.

Aquesta garantia és possible pel suport del Fons de Garantia Pime Innovfin amb el suport financer de la Unió Europea sota Horitzó 2020 i el Fons Europeu per a Inversions Estratègiques (FEIE) establert sota el Pla Inversió per a Europa. L'objectiu del FEIE és ajudar al finançament de suport i executar inversions productives a la Unió Europea i assegurar un increment en l'accés al finançament.

Aquesta garantia és possible gràcies al mecanisme de Garantia per Sectors Culturals i Creatius (CCS Guarantee Facility), amb el suport financer de la Unió Europea sota el programa Europa Creativa.

Consentiment legal de cookies

El web d'Isba SGR utilitza cookies, pròpies i de tercers, per mantenir les seves preferències i analitzar els seus hàbits de navegació a la nostra pàgina web, amb la finalitat de garantir la qualitat, la seguretat i la millora dels serveis oferts a través d'aquesta. Les cookies poden ser acceptades, rebutjades, bloquejades i esborrades, segons vulgueu. Això ho podrà fer mitjançant les opcions disponibles a la present finestra oa través de la configuració del vostre navegador, segons el cas. Més informació a l'apartat Política de Cookies de la nostra pàgina web.

Les cookies tècniques serveixen per garantir el funcionament correcte del portal web, així com per proporcionar comoditat i fluïdesa a la navegació de l'usuari.

Les cookies analítiques o de mesura ajuden els propietaris de pàgines web a comprendre com interactuen els visitants amb les pàgines web reunint i proporcionant informació de forma anònima.

Cookies per integrar funcionalitats de xarxes socials al lloc web i compartir continguts del lloc web a aquestes xarxes socials.

Desar preferències Rechazar cookies Acceptar totes les galetes