Manuel López Araujo: «El nostre objectiu és que cap projecte empresarial viable es quedi sense finançament»

Manuel López Araujo | Director general de ISBA. Nascut a Huelva en 1978, ocupa el nou càrrec, en substitució del tristament mort Jesús Fernández, que el va exercir des de l'any 2000. Llicenciat en Administració i Direcció d'Empreses (ADE), López Araujo va treballar com a auditor financer abans d'incorporar-se a ISBA com a director financer en 2009

Toni Traveria / Diario de Mallorca

Com podem definir a ISBA? De quin tipus d'entitat estem parlant? Quina és la seva funció?

ISBA és una societat de garantia recíproca, una entitat financera no bancària sense ànim de lucre. La nostra activitat està basada en la concessió d'avals (financers, sobretot, però també tècnics), de manera que actua com a dinamitzadora de l'economia en la nostra Comunitat. Mitjançant els nostres avals, les pymes, autònoms i emprenedors aconsegueixen finançament en millors condicions de mercat; el nostre principal assoliment és facilitar l'accés al referit finançament a companyies o autònoms que sense el nostre aval no l'aconseguirien d'una forma tan directa. Dit d'una altra manera, ISBA té l'objectiu que cap projecte empresarial viable a Balears es quedi sense finançament, i que aquesta sigui a més assequible.

Què entenem per Societat de Garantia Recíproca?

Simplificant-ho molt, podem dir que una Societat de Garantia Recíproca (SGR) és ‘un banc sense diners’. És a dir, una entitat financera no bancària que en lloc de prestar diners concedeix avals als seus socis (clients) per a garantir el finançament bancari tradicional. En cada comunitat autònoma existeix una SGR que té unes funcions i objectius molt similars als nostres. En tenir el nostre àmbit d'actuació dins de les illes Balears, mantenim excel·lents relacions institucionals amb els principals actors econòmics de la Comunitat, especialment amb el Govern.

Quan i per què es va constituir ISBA? De qui depèn?

ISBA es va constituir com a tal el 18 de juliol de 1979, i va ser la primera Societat de Garantia Recíproca d'Espanya, sent el seu primer president l'empresari turístic Gabriel Barceló. La seva funció inicial era la mateixa que ara: ajudar en la concessió de crèdit per als emprenedors, empreses i autònoms de Balears per a poder iniciar o ampliar els seus projectes empresarials. Com totes les SGR, ISBA depèn econòmicament dels nostres ingressos per la concessió d'avals. Però al no tenir ànim de lucre, i per a desenvolupar la seva labor social, es necessita una especial col·laboració econòmica dels nostres socis protectors, particularment del Govern dels Illes Balears. El Govern, amb les seves aportacions al nostre fons de provisions tècnica (FPT), ens permet aconseguir el palanquejament i la solvència necessària perquè el nostre aval sigui considerat com a garantia suficient davant les entitats financeres.

El Govern fa aportacions anuals a ISBA?

El Govern té la possibilitat i la capacitat de fer aportacions mitjançant els convenis que tenim signats, però històricament només les has dut a terme quan hi ha hagut una necessitat excepcional d'aquestes. En aquest sentit, tenim tres vies de col·laboració ben diferenciades: en primer lloc, aportacions -com deia- al FPT per a situacions extraordinàries (per exemple, la pandèmia); en segon terme, línies de finançament anuals de caràcter general (es bonifica el tipus d'interès i el cost de l'aval) o específiques per a sectors estratègics; i la tercera via és el sistema de reaval, pel qual totes les nostres operacions compten amb un reaval de caràcter nacional o un altre complementari de caràcter autonòmic.

Com s'articula ISBA? Quins departaments la integren?

ISBA compta amb un Consell d'Administració (presidit per Eduardo Soriano, amb la participació d'empresaris particulars, entitats financeres i el Govern), una Comissió Executiva (òrgan delegat del Consell d'Administració, que està en el dia a dia de l'operativa de l'entitat), una consellera delegada (la directora General del Tresor, Política Financera i Patrimoni del Govern, Susana Pérez) i el director general, que és l'encarregat de coordinar els diferents departaments de l'entitat (financer, comercial i anàlisi de riscos). En les oficines de ISBA treballem 30 persones -bàsicament economistes i advocats-, sent el percentatge de dones del 75% del total de la nostra plantilla.

Com es decideix la concessió o no d'un aval?

—ISBA té una política de riscos que es revisa anualment, en la qual estan fixats uns criteris de concessió sustentats en l'experiència de l'entitat i en les millors pràctiques del sector. El Consell d'Administració determina quins són els criteris perquè una empresa pugui optar al finançament a través de ISBA: pla de viabilitat, experiència prèvia en el sector, aportacions pròpies de l'empresa, etc.… i d'acord amb aquests criteris de base a cada empresari o autònom se li atén i se li expliquen les necessitats per a complir amb aquests criteris. És el nostre departament comercial el que s'encarrega de fer un filtre inicial, recopilant la informació econòmica i legal pertinent que posteriorment és analitzada pel nostre departament de riscos.

Tota aquesta informació arriba a un segon filtre, que és la Comissió Tècnica - cinc persones amb capacitat de vot-, que es reuneix cada dijous per a estudiar les operacions i valorar sobre la seva aprovació o denegació. Cal destacar que també fem una labor d'assessorament a l'empresa abans de finançar-les, en indicar-los que -sobre la base de la nostra experiència- pugui haver-hi determinats aspectes del seu pla de viabilitat que han de ser revisats per no estar alineats amb les dades del sector en el qual operen. Una vegada que passa el filtre de la Comissió Tècnica, arriba finalment a la Comissió Executiva, reunida cada divendres, que confirma o denega la concessió de l'aval respectiu. El percentatge d'aprovació dels projectes que arriben a la Comissió Executiva és del 84%. És important destacar la rapidesa amb què s'actua en ISBA a l'hora de concedir els avals: una vegada que l'operació ha estat acceptada, en una setmana l'empresa o l'autònom compta amb l'aprovació del nostre aval.

Què ocorre quan un client no compleix amb els seus compromisos de pagament?

Desgraciadament tenim morositat, per descomptat. Quan un soci no compleix amb les seves obligacions amb l'entitat financera que compta amb el nostre aval, se'ns requereix i realitzem el pagament com a avaladors. Depenent de l'import i de la tipologia de l'operació avalada, hi ha unes garanties o altres. Nosaltres, per norma general, sol·licitem garanties dels socis que hi ha darrere de l'empresa en qüestió i, -com és lògic- com més solvent sigui l'empresa, menors són aquestes garanties personals. Si, per exemple, se sol·licita finançament per a adquirir una nau o local comercial, el més normal és que aquest bé quedi hipotecat si l'operació és a llarg termini. En tot cas, haig de subratllar que en el cas que l'operació entre en situació de morositat, ISBA és una entitat financera flexible: busquem solucions acordades amb els socis, sense perdre de vista la nostra responsabilitat d'intentar recuperar aquelles operacions que no han estat viables i presenten impagaments.

«L'economia de Balears està, en l'actualitat, raonablement sanejada»

Quan una empresa acudeix a ISBA a la recerca de finançament implica que està en una situació complexa o no té per què ser així?

No té per què ser així… Ens pot arribar un client referit de la banca en considerar-lo un perfil bo per a ISBA, de la mateixa manera que també tractem amb empreses grans i consolidades que puguin requerir, en un moment donat, un suport financer per a una operació específica. Amb l'aval de ISBA les entitats financeres fidelizan a molts dels seus clients, ja que no sols els ofereixen solucions a les seves necessitats sinó també a un preu de mercat molt competitiu gràcies a les línies bonificades que tenim anualment.

En temps de crisi, augmenta la demanda d'avals?

—Evidentment, en temps de crisi totes les entitats financeres i la pròpia ISBA vine com augmenten les peticions de finançament. En actuar a través d'un aval de primer requeriment, les entitats saben que està garantit el cobrament de l'operació financera signada.

Cal assenyalar així mateix que, en èpoques de crisis, el finançament per a capital circulant és la que predomina. En contrapartida, i per a anys molt bons des del punt de vista econòmic, els avals destinats a inversió a Balears poden aconseguir el 70% de les sol·licituds. En el present exercici, estem prop del 40% de les sol·licituds destinades a la inversió enfront d'un 60% d'aval per a circulant, però l'any 2023 és anòmal ja que les sol·licituds de liquiditat estan sent molt altes a causa de la renovació de les pòlisses a tres anys formalitzades durant la pandèmia.

Fins a quin punt, des d'una òptica financera, les empreses de Balears estan pagant els peatges del COVID-19?

La situació a Balears és diferent a la de la resta d'Espanya. ISBA té la taxa de morositat més baixa de tot el país, i amb les entitats financeres es dona la mateixa situació. Això implica que l'economia balear funciona molt bé, i crec que la majoria de les empreses ja han anat solucionant les situacions financeres derivades del Covid. És cert, és clar, que va haver-hi en el seu moment un repunt significatiu de l'endeutament empresarial, acompanyat en molts casos de tancament d'activitat, però aquest endeutament ha estat ben digerit per les empreses. La prova d'això és, com deia, la baixa taxa de morositat. En els dos últims anys, les empreses han constatat una recuperació molt positiva de la facturació i, per tant, entenem que l'economia de Balears està raonablement sanejada.

Quines expectatives manegen per a l'exercici 2024?

Per a 2024 estem en una situació d'incertesa. És de preveure bastant volum d'inversió per a negocis vinculats amb el turisme, ja que hem passat quatre o cinc anys sense una renovació significativa d'infraestructures en els establiments relacionats amb l'activitat turística. A més, la facturació en les empreses del sector ha estat bastant bona enguany i, en conseqüència, som optimistes quant a les sol·licituds d'operacions destinades a la inversió. No obstant això, no podem perdre de vista la situació d'incertesa en els mercats derivats dels conflictes actuals, que impliquen un encariment dels aprovisionaments i estrenyen els marges empresarials per a la majoria d'empreses, de manera que és possible que hi hagi també una necessitat significativa de circulant.

Estem en un escenari de tipus d'interès alts. Fins quan?

D'acord amb la informació de què disposem, durant 2024 els tipus es mantindran en els nivells actuals. Existeix molta incertesa en els mercats internacionals i aquesta té el seu impacte en les economies de cada país. No es preveuen grans pujades, però tampoc -cal advertir-ho- grans baixades, de manera que ens mantindrem en una situació de tipus alts si els comparem amb els anys anteriors. El Govern és conscient dels alts costos de finançament actuals, ja sigui per a inversió o circulant, per la qual cosa s'estan estudiant línies de finançament per a 2024 amb una millora quantitativa molt significativa respecte a anys anteriors i perquè s'adaptin millor a les necessitats de pymes i autònoms.

La pandèmia va propiciar xifres rècord d'avals en 2020.

Per a tothom la pandèmia del COVID-19 va suposar un abans i un després, un punt d'inflexió que va paralitzar la vida de les persones i l'activitat econòmica i empresarial fins a extrems insospitats.

Moltes empreses es van quedar en el camí i moltes altres es van veure en la necessitat de recórrer a crèdit extern per a poder continuar operant, encara que fos sota mínims. En aquest context, a Balears ISBA SGR es va erigir en un punt de suport important per al món empresarial. El volum de crèdit avalat per l'entitat així ho testifica: en vuit mesos ISBA va formalitzar el nombre d'operacions equivalent a quatre anys sencers: 164 milions d'euros avalats en aquests vuit mesos de voràgine en 2020, quan l'habitual era tancar els anys entorn d'operacions per valor de 46-47 milions d'euros.

«Va ser una situació dura i difícil per a tots -reconeix el nou director general-, però transcorregut el temps i vist en perspectiva prefereixo recordar el bo: va haver-hi moltíssima feina i ISBA va ser portada al límit, en una situació molt complexa i de gran incertesa que ens va servir per a reestructurar-nos i per a veure fins a on podíem arribar. Vam tenir més treball que mai, però podem sentir-nos orgullosos d'haver aportat tota l'ajuda possible a les empreses de les balears en aquesta situació econòmica i social tan complexa. M'agradaria destacar la inestimable col·laboració en aquests moments del Govern dels Illes Balears: es van activar ràpidament les línies específiques Covid, vam ser la primera SGR a Espanya a posar-les en marxa i des de la presa de decisió en cinc dies teníem el producte al carrer».

Aprofundint en la matèria, López Araujo exposa: «El Govern va confiar cegament en la capacitat de ISBA i va fer una aportació extraordinària molt significativa al Fondeig Tècnic de Provisions (FTP). Fet i fet, aquesta aportació no es va requerir íntegrament per tota la liquiditat que es va facilitar per altres canals (crèdits ICO, per exemple), però no hem de deixar de subratllar que el nostre és sempre un negoci de confiança, i va ser molt positiu que en aquell moment les entitats financeres poguessin veure a una ISBA forta i amb el ferm suport del Govern, que va reforçar la nostra solvència fins a situar-la en el 24% actual, tres vegades per sobre del mínim requerit pel Banc d'Espanya».


7 de noviembre de 2023 Destacat
Jornada " Apoyo financiero a la internacionalización empresarial "

Jornada "Suport financer a la internacionalització empresarial"

8 de octubre de 2014 NOTÍCIES

El proper dilluns 13 d'octubre, tindrà lloc el seminari "Suport Financer a la Internacionalització Empresarial", en el qual es comptarà amb la participació de destacats ponents.

S'adjunta el programa de la jornada, així com el link directe de la web de l'ICEX per a la inscripció: http://www.icex.es/icex/es/navegacion-principal/todos-nuestros-servicios/formacion/seminarios/SEM2014334689.html

L'acte tindrà lloc a la sala d'actes de la Conselleria d'Economia i Competitivitat, Plaça de Son Castelló, 1 (Polígon Son Castelló), de Palma.


Programa Fast Start-UP de la Fundació Universitat Empresa

Programa Fast Start UP de la Fundació Universitat Empresa

30 de septiembre de 2014 NOTÍCIES

EL CAMÍ RAPIDO DES D'UNA IDEA DE NEGOCI FINS A UN PRODUCTE VIABLE

Programa d'acceleració d'idees basades en el coneixement


Què és Fast Start-up?

Aquest programa pretén ajudar-te a transformar la teva idea empresarial en un producte viable, definit i validant el model de negoci més adequat en el teu cas, mitjançant les metodologies actuals "Customer Development" i "Lean Startup".

 

Públic objectiu

El programa està orientat a qualsevol emprenedor de la comunitat universitària:

 

Estudiants universitaris.

Personal Docent Investigador.

Personal d'Administració i Serveis.

Titulats universitaris que hagin acabat la carrera després del 01/09/2009.

Tindran prioritat les idees de negoci basades en tecnologies i coneixements generats a la UIB.

 

Durada: octubre 2014 - febrer de 2015

Vols a emprendre, però no tens encara una idea de negoci o et costa decidir-

 

Inscriu-te ara per a les sessions de creativitat i motivació amb alguns dels millors conferenciants de l'actualitat:

Víctor Küppers
08/10/2014 – 13:00h
Edifici Anselm Turmeda, UIB

Pau Gacía-Milá
14/10/2014 – 13:00h
Edifici Jovellanos, UIB

Anxo Pérez
21/10/2014 – 13:00h
Edifici Mateu Orfila i Rotger, UIB

http://uibempren.org/fast-start-up/


Nueva línea de apoyo a la financiación para mujeres empresarias y emprendedoras de las SGR y el Ministerio de Sanidad, Servicios Sociales e Igualdad

Nova linia de suport a la financiació per a dones empresaries i emprenedoras de les SGR i el Ministeri de Sanitat, Serveis Socials e Igualdat

24 de septiembre de 2014 PRODUCTES

Nova línia de suport al finançament per a dones empresàries i emprenedores de les SGR i el Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat.

Per a operacions d'aval concedides per les SGR a dones emprenedores i empresàries (*) que hagin començat la seva activitat en els últims 3 exercicis.

Bonificació de la comissió d'estudi fins a un màxim de 500 euros per beneficiari.

Des de l'1 de setembre i fins que s'esgoti la disponibilitat de fons (28.000 euros).

Termini màxim: juliol de 2015.

(*): Dones que desenvolupin la seva activitat sota la forma d'autònomes o en cas de societats sempre que representin més del 50% de participació social i que hagin començat la seva activitat en els últims tres exercicis.


Banco Santander e ISBA SGR facilitan financiación a las pymes de Baleares

Banco Santander e ISBA facil.liten financiació a les pimes de Balears

9 de septiembre de 2014 NOTÍCIES

BANCO SANTANDER i ISBA, SOCIETAT DE GARANTIA RECÍPROCA, han ratificat avui l'acord de col·laboració financera entre les dues entitats.

A l'acte han acudit els equips de Banco Santander i ISBA SGR representats per Ignacio Alcaraz, director territorial de Banc Santander i Fernando Marqués, president d'ISBA SGR.

A la reunió mantinguda, tots dos han mostrat la seva plena satisfacció per l'acord assolit i el seu convenciment que l'acord es molt important per al desenvolupament de l'economia balear. Les dues entitats han posat en marxa una acció coordinada per traslladar els beneficis d'aquest acord de manera immediata a les Petites i Mitjanes empreses de Balears.

Mitjançant aquest acord, Banc Santander posa a disposició de les empreses de les Balears una línia de préstecs, tant per inversió com per a circulant de 15 milions d'euros, que seran avalats per ISBA SGR, del qual es beneficiaran més de 200 pimes.

Les empreses que formalitzin aquestes operacions, podran també beneficiar-se de les línies bonificades que posa a disposició el Govern dels Illes Balears a través d'ISBA SGR


Firma del convenio con el BBVA

Signatura del conveni amb el BBVA

4 de septiembre de 2014 NOTÍCIES

Recentment, s'ha procedit a la signatura del conveni de col·laboració entre el banc BBVA i ISBA SGR. Gràcies a aquest acord, es posa a disposició de les pimes i emprenedors de Balears, una línia de finançament per un import de 8.000.000 €. Es contemplen en el mateix avalar operacions tant d'inversió com de liquiditat. Aquestes operacions són susceptibles, igualment, de acollir-se a les bonificacions de la línia Isba Caib 2014.

Amb aquest nou conveni, són ja 11 les entitats financeres que operen amb ISBA SGR, contribuint a l'objectiu principal de la societat, que és el de facilitar i millorar l'accés del finançament als empresaris i emprenedors de les Illes Balears.


Firma del convenio con el Banco Santander

Signatura del conveni amb el Banc Santander

18 de julio de 2014 NOTÍCIES

ISBA, S.G.R. formalitza un conveni de finançament amb el Banc de Santander, gràcies al qual podran beneficiar les pimes, autònoms i emprenedors de les Illes Balears.

Aquest conveni forma part d'un acord global, formalitzat ahir entre el ministre d'Indústria, Energia i Turisme, José Manuel Soria, el president del Banc de Santander, Emilio Botín, i el president de CESGAR (Confederació Empresarial de Societats de Garantia Recíproca), D. Jesús Fernández, el qual al seu torn és director general d'ISBA, Societat de Garantia Recíproca de les Illes Balears. El senyor Fernández va rubricar l'acord en representació de totes les Societats de Garantia Recíproca existents a Espanya.

El conveni contempla la formalització d'operacions, sempre avalades per una SGR, per un import global de 350.000.000 €, i s'espera que de la mateixa es beneficiïn unes 4.000 petites i mitjanes empreses.

Per a Balears, representarà una línia de 15 milions d'euros, de les que es podran beneficiar unes 200 petites i mitjanes empreses, a través del Banc de Santander i avalades per ISBA SGR. El Ministeri d'Indústria, Energia ii Turisme, al seu torn, reavalará un percentatge d'aproximadament el 50%, les operacions a les societats de garantia recíproca.


Jornada técnica sobre financiació pública

Jornada técnica sobre financiació pública

2 de junio de 2014 NOTÍCIES

Durant el matí d'avui, ISBA SGR, participa a la "Jornada tècnica sobre finançament públic", organitzada per la Direcció General de Comerç i Empresa en col·laboració amb l'IDI i dirigida als emprenedors ia les pimes de les Illes Balears. L'acte es celebra a Sala d'actes de la Conselleria d'Economia i Competitivitat.


En el transcurs de la mateixa, es presenta el programa de suport a la recerca de finançament SEERF, mitjançant l'estandardització de plans d'empresa, creació d'una borsa de consultors i enllaç amb els instruments públics existents a la nostra CA, i el programa d'incentiu a la inversió industrial. De la mateixa manera, s'expliquen les diverses línies de finançament i altres recursos públics destinats a facilitar el finançament empresarial.


La benvinguda a l'acte, l'ha donat el conseller d'Economia i Competitivitat, Joaquín García i durant el matí es compta amb la participació de la directora general de Comerç i Empresa, Lourdes Cardona, el director general d'ISBA, Jesús Fernández, la vocal assessora de la Unitat de Suport de la Direcció general d'Indústria i Petita i Mitjana Empresa, Ana Mª Lagares, Direcció Territorial de Comerç, delegació de l'ICEX a Balears, Luís Miguel Herrero, secretària general d'ENISA, Isabel Moneu. Tancarà la jornada el director general del Tresor, Política Financera i Patrimoni del Govern de les Illes Balears, Miquel Miralles.


En l'enllaç de més avall, es pot descarregar la presentació feta pel director general, Jesús Fernández.


Reunión con la CAEB

Reunió amb la CAEB

22 de mayo de 2014 NOTÍCIES

Dimecres passat, 21 de maig, va tenir lloc una reunió entre la Confederació d'Associacions Empresarials de Balears (CAEB) i la Societat de Garantia Recíproca (ISBA SGR).
En la mateixa es va tractar, entre altres temes, sobre com facilitar el finançament a emprenedors i empreses de les Balears, mitjançant la concessió de l'aval d'ISBA SGR.
Per part de CAEB van assistir la seva presidenta, Carmen Planas, i el gerent, Sergio Bertrán, i per part d'ISBA SGR seu president Fernando Marqués i el director Jesús Fernández.


Firma del convenio entre ISBA SGR y BANKINTER

Firma del conveni entre ISBA SGR i BANKINTER

20 de mayo de 2014 NOTÍCIES

Dimecres passat 19 , a la seu de la societat de garantia recíproca , va tenir lloc la signatura del conveni entre ISBA SGR i BANKINTER . Hi van assistir , el director general d'Empreses de Bankinter , Eduardo Ozaita , i el director territorial del banc a Llevant i Balears , Antonio Berdiel . Per part d'ISBA , el president Fernando Marqués , el conseller delegat i director general del Tresor , Política Financera i Patrimoni del Govern, Miquel Miralles, i el seu director general , Jesús Fernández. L'acord implica que Isba avalarà davant Bankinter préstecs a pimes i emprenedors de les Illes, i que es posaran a la seva disposició diverses línies de crèdit , tant pròpies com alienes ( ICO - SGR , BEI , FEI ) en condicions avantatjoses.


Se incrementa el importe de los avales de ISBA destinados a inversión

S’incrementa l’import dels avals d’Isba destinats a inversió

24 de febrero de 2014 NOTÍCIES

Equest tipus d'operacions, que entre altres actuacions permeten la creació de noves empreses, representen ja el 67% del total de les aprovades per la societat de garantia recíproca. L'entitat avala en l'actualitat més de 2.000 empreses que ocupen 26.000 treballadors.

La societat de garantia recíproca Isba va concedir el 2013 avals per valor de 43,5 milions d'euros, dels quals 29,1 milions d'euros, el 67%, es van destinar a inversió, és a dir, la creació de noves empreses o el finançament d'inversions de les ja existents. Només un any abans, aquest tipus d'operacions representaven el 50% del total de les aprovades per l'entitat. Això reflecteix que s'ha produït un canvi de tendència en la petició d'aquests avals, en el sentit que ha crescut la dels destinats a inversió, en detriment dels dedicats a finançar capital circulant, és a dir, obtenir liquiditat per al funcionament ordinari de l'empresa. D'aquesta manera, el total dels imports dels avals de 2013 es distribueixen de la següent manera, en funció de la finalitat: 29,1 milions d'euros per a inversió (un 8,2% més que el 2012); 9, 1 milions d'euros per finançar capital circulant (un 41,6 menys); 4,3 milions, per reestructuració i refinançament (un 60% menys que el 2012): i 808.000 euros, per a altres tipus d'avals (un 50% més que el 2012).

Aquestes són algunes de les dades que apareixen a la memòria d'activitat de Isba SGR de 2013 que avui han presentat el president i el director general de l'entitat, Fernando Marqués i Jesús Fernández, respectivament. A l'acte també ha assistit el director general del Tresor, Política Financera i Patrimoni del Govern i conseller delegat de la societat, Miquel Miralles. Segons aquestes dades, els 43,5 milions d'avals concedits per Isba van beneficiar 462 empreses, gràcies a les inversions que s'han realitzat, s'han creat 827 nous llocs de treball. D'aquest total d'empreses, 152 són de nova creació, la qual cosa suposa un increment del 25,5% respecte de les creades en 2012. En concret, la línia d'emprenedors, que permet crear aquestes noves empreses, va concedir avals per valor de 12 , 4 milions d'euros, un 63,52% més que el 2012 (7,6 milions d'euros).

Aquests increments en l'àmbit de l'emprenedoria i la creació de noves empreses confirmen la tendència de recuperació econòmica de les Illes Balears que també s'observa a través d'indicadors com ara la creació d'ocupació neta o l'augment de les vendes en el comerç, entre altres.






logo-goib logo-cersa european-invertment Cofinanciado por la Unión Europea Plan de recuperación, transformación y resiliencia


Aquesta garantia és possible gràcies a la Garantia que ha estat proveïda per COSME i el Fons Europeu per a Inversions Estratègiques ("FEIE") establerts sota el Pla d'Inversions per a Europa. L'objectiu del FEIE és ajudar al finançament de suport i executar inversions productives a la Unió Europea i assegurar un increment en l'accés al finançament.

Aquesta garantia és possible pel suport del Fons de Garantia Pime Innovfin amb el suport financer de la Unió Europea sota Horitzó 2020 i el Fons Europeu per a Inversions Estratègiques (FEIE) establert sota el Pla Inversió per a Europa. L'objectiu del FEIE és ajudar al finançament de suport i executar inversions productives a la Unió Europea i assegurar un increment en l'accés al finançament.

Aquesta garantia és possible gràcies al mecanisme de Garantia per Sectors Culturals i Creatius (CCS Guarantee Facility), amb el suport financer de la Unió Europea sota el programa Europa Creativa.

Consentiment legal de cookies

El web d'Isba SGR utilitza cookies, pròpies i de tercers, per mantenir les seves preferències i analitzar els seus hàbits de navegació a la nostra pàgina web, amb la finalitat de garantir la qualitat, la seguretat i la millora dels serveis oferts a través d'aquesta. Les cookies poden ser acceptades, rebutjades, bloquejades i esborrades, segons vulgueu. Això ho podrà fer mitjançant les opcions disponibles a la present finestra oa través de la configuració del vostre navegador, segons el cas. Més informació a l'apartat Política de Cookies de la nostra pàgina web.

Les cookies tècniques serveixen per garantir el funcionament correcte del portal web, així com per proporcionar comoditat i fluïdesa a la navegació de l'usuari.

Les cookies analítiques o de mesura ajuden els propietaris de pàgines web a comprendre com interactuen els visitants amb les pàgines web reunint i proporcionant informació de forma anònima.

Cookies per integrar funcionalitats de xarxes socials al lloc web i compartir continguts del lloc web a aquestes xarxes socials.

Desar preferències Rechazar cookies Acceptar totes les galetes