ISBA va recolzar la creació de 1.336 nous llocs de treball el 2024
La societat de garantia recíproca va ajudar a mantenir prop de 45.000 llocs de treball després d'avalar més de 4.000 empreses
Augmenten la seva activitat avalista i la solvència de la societat, i es redueix sensiblement la morositat amb unes línies bonificades molt competitives.
Els avals d'ISBA, SGR, van donar suport l'any passat a la creació de 1.336 nous llocs de treball i van ajudar a mantenir 44.720 llocs de treball, segons es reflecteix a l'informe d'activitat i dades financeres de la societat de garantia recíproca. A l'acte de presentació van participar el vicepresident i conseller d'Economia, Hisenda i Innovació, Antoni Costa; la directora general de Tresor, Política Financera i Patrimoni, Susana Pérez; el president d'ISBA, Eduardo Soriano; i el director general dISBA, Manuel López Araujo.
Durant l'exercici 2024, ISBA va avalar 4.086 empreses amb un risc formalitzat de 107 milions d'euros, fet que va deixar un risc viu al tancament de l'any de 338 milions. Amb recursos propis de 65,3 milions d'euros, una solvència del 24,77% (molt per sobre del mínim exigit pel Banc d'Espanya del 8%) i una taxa de morositat pagada del 0,90%, ISBA SGR compta amb la fortalesa financera necessària per continuar donant suport a les PIMES i autònoms de les Balears mitjançant la concessió d'operacions.
La previsió de formalització per al 2025 és de 120 milions d'euros, cosa que representa un increment del 12% respecte del 2024. Aquesta evolució positiva de l'activitat avalista es recolza en un augment de les operacions aprovades, que se situen en el 85,33%, i en un import mitjà de l'aval financer de 102.000.
Pel que fa a la destinació de les operacions avalades incloses a les línies bonificades pel Govern Balear, un 51% es destina a inversions productives i un 6% a innovació, digitalització i sostenibilitat. Aquest total del 57% destinat a inversió ha augmentat respecte a exercicis anteriors, cosa que indica una favorable acollida de les línies ISBA-CAIB al sector empresarial balear. La resta de l'operativa es destina a préstecs de liquiditat (24%), pòlisses de crèdit (19%) i avals no financers.
La major part dels avals es destina al sector serveis (16%), seguit del comerç al detall (12%), la indústria, els allotjaments turístics i els transports (tots amb un 11% del total). El nombre d'emprenedors continua creixent i, per primera vegada, supera els tres centenars, amb un import mitjà de l'aval el 21 de març del 2025 de 78.120 euros, un 2,38% més que la mateixa data de l'any anterior.
Segons destaca el president d'ISBA, Eduardo Soriano, la societat de garantia recíproca de les Illes Balears presenta una de les taxes de penetració de mercat més altes d'Espanya. "ISBA és una eina fonamental en la política de suport a les petites i mitjanes empreses de les nostres illes; la col·laboració és màxima i la intenció és incrementar-la", ha assenyalat el vicepresident Costa.
Per la seva banda, la directora del Tresor, Política Financera i Patrimoni, Susana Pérez, ha subratllat que l'informe de l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIREF) emès aquest mateix març destaca que «les Illes Balears tenen el percentatge més alt d'empreses que es beneficien del reaval públic en relació amb el pes del teixit empresarial balear a l'economia espanyola, juntament amb el País Rioja i La Rioja i La Rioja. Així mateix, Pérez ha assegurat que, el 2024, «per cada euro de reaval CAIB es van formalitzar 7,7 euros de finançament per a pimes» i ha subratllat que la convocatòria d'ajudes ha crescut molt els darrers anys i que «en la convocatòria actual 24-25 es dóna un nou impuls» amb un pressupost bianual de 21,8 milions d'euros.