Manuel López Araujo: «El nostre objectiu és que cap projecte empresarial viable es quedi sense finançament»

Manuel López Araujo | Director general de ISBA. Nascut a Huelva en 1978, ocupa el nou càrrec, en substitució del tristament mort Jesús Fernández, que el va exercir des de l'any 2000. Llicenciat en Administració i Direcció d'Empreses (ADE), López Araujo va treballar com a auditor financer abans d'incorporar-se a ISBA com a director financer en 2009

Toni Traveria / Diario de Mallorca

Com podem definir a ISBA? De quin tipus d'entitat estem parlant? Quina és la seva funció?

ISBA és una societat de garantia recíproca, una entitat financera no bancària sense ànim de lucre. La nostra activitat està basada en la concessió d'avals (financers, sobretot, però també tècnics), de manera que actua com a dinamitzadora de l'economia en la nostra Comunitat. Mitjançant els nostres avals, les pymes, autònoms i emprenedors aconsegueixen finançament en millors condicions de mercat; el nostre principal assoliment és facilitar l'accés al referit finançament a companyies o autònoms que sense el nostre aval no l'aconseguirien d'una forma tan directa. Dit d'una altra manera, ISBA té l'objectiu que cap projecte empresarial viable a Balears es quedi sense finançament, i que aquesta sigui a més assequible.

Què entenem per Societat de Garantia Recíproca?

Simplificant-ho molt, podem dir que una Societat de Garantia Recíproca (SGR) és ‘un banc sense diners’. És a dir, una entitat financera no bancària que en lloc de prestar diners concedeix avals als seus socis (clients) per a garantir el finançament bancari tradicional. En cada comunitat autònoma existeix una SGR que té unes funcions i objectius molt similars als nostres. En tenir el nostre àmbit d'actuació dins de les illes Balears, mantenim excel·lents relacions institucionals amb els principals actors econòmics de la Comunitat, especialment amb el Govern.

Quan i per què es va constituir ISBA? De qui depèn?

ISBA es va constituir com a tal el 18 de juliol de 1979, i va ser la primera Societat de Garantia Recíproca d'Espanya, sent el seu primer president l'empresari turístic Gabriel Barceló. La seva funció inicial era la mateixa que ara: ajudar en la concessió de crèdit per als emprenedors, empreses i autònoms de Balears per a poder iniciar o ampliar els seus projectes empresarials. Com totes les SGR, ISBA depèn econòmicament dels nostres ingressos per la concessió d'avals. Però al no tenir ànim de lucre, i per a desenvolupar la seva labor social, es necessita una especial col·laboració econòmica dels nostres socis protectors, particularment del Govern dels Illes Balears. El Govern, amb les seves aportacions al nostre fons de provisions tècnica (FPT), ens permet aconseguir el palanquejament i la solvència necessària perquè el nostre aval sigui considerat com a garantia suficient davant les entitats financeres.

El Govern fa aportacions anuals a ISBA?

El Govern té la possibilitat i la capacitat de fer aportacions mitjançant els convenis que tenim signats, però històricament només les has dut a terme quan hi ha hagut una necessitat excepcional d'aquestes. En aquest sentit, tenim tres vies de col·laboració ben diferenciades: en primer lloc, aportacions -com deia- al FPT per a situacions extraordinàries (per exemple, la pandèmia); en segon terme, línies de finançament anuals de caràcter general (es bonifica el tipus d'interès i el cost de l'aval) o específiques per a sectors estratègics; i la tercera via és el sistema de reaval, pel qual totes les nostres operacions compten amb un reaval de caràcter nacional o un altre complementari de caràcter autonòmic.

Com s'articula ISBA? Quins departaments la integren?

ISBA compta amb un Consell d'Administració (presidit per Eduardo Soriano, amb la participació d'empresaris particulars, entitats financeres i el Govern), una Comissió Executiva (òrgan delegat del Consell d'Administració, que està en el dia a dia de l'operativa de l'entitat), una consellera delegada (la directora General del Tresor, Política Financera i Patrimoni del Govern, Susana Pérez) i el director general, que és l'encarregat de coordinar els diferents departaments de l'entitat (financer, comercial i anàlisi de riscos). En les oficines de ISBA treballem 30 persones -bàsicament economistes i advocats-, sent el percentatge de dones del 75% del total de la nostra plantilla.

Com es decideix la concessió o no d'un aval?

—ISBA té una política de riscos que es revisa anualment, en la qual estan fixats uns criteris de concessió sustentats en l'experiència de l'entitat i en les millors pràctiques del sector. El Consell d'Administració determina quins són els criteris perquè una empresa pugui optar al finançament a través de ISBA: pla de viabilitat, experiència prèvia en el sector, aportacions pròpies de l'empresa, etc.… i d'acord amb aquests criteris de base a cada empresari o autònom se li atén i se li expliquen les necessitats per a complir amb aquests criteris. És el nostre departament comercial el que s'encarrega de fer un filtre inicial, recopilant la informació econòmica i legal pertinent que posteriorment és analitzada pel nostre departament de riscos.

Tota aquesta informació arriba a un segon filtre, que és la Comissió Tècnica - cinc persones amb capacitat de vot-, que es reuneix cada dijous per a estudiar les operacions i valorar sobre la seva aprovació o denegació. Cal destacar que també fem una labor d'assessorament a l'empresa abans de finançar-les, en indicar-los que -sobre la base de la nostra experiència- pugui haver-hi determinats aspectes del seu pla de viabilitat que han de ser revisats per no estar alineats amb les dades del sector en el qual operen. Una vegada que passa el filtre de la Comissió Tècnica, arriba finalment a la Comissió Executiva, reunida cada divendres, que confirma o denega la concessió de l'aval respectiu. El percentatge d'aprovació dels projectes que arriben a la Comissió Executiva és del 84%. És important destacar la rapidesa amb què s'actua en ISBA a l'hora de concedir els avals: una vegada que l'operació ha estat acceptada, en una setmana l'empresa o l'autònom compta amb l'aprovació del nostre aval.

Què ocorre quan un client no compleix amb els seus compromisos de pagament?

Desgraciadament tenim morositat, per descomptat. Quan un soci no compleix amb les seves obligacions amb l'entitat financera que compta amb el nostre aval, se'ns requereix i realitzem el pagament com a avaladors. Depenent de l'import i de la tipologia de l'operació avalada, hi ha unes garanties o altres. Nosaltres, per norma general, sol·licitem garanties dels socis que hi ha darrere de l'empresa en qüestió i, -com és lògic- com més solvent sigui l'empresa, menors són aquestes garanties personals. Si, per exemple, se sol·licita finançament per a adquirir una nau o local comercial, el més normal és que aquest bé quedi hipotecat si l'operació és a llarg termini. En tot cas, haig de subratllar que en el cas que l'operació entre en situació de morositat, ISBA és una entitat financera flexible: busquem solucions acordades amb els socis, sense perdre de vista la nostra responsabilitat d'intentar recuperar aquelles operacions que no han estat viables i presenten impagaments.

«L'economia de Balears està, en l'actualitat, raonablement sanejada»

Quan una empresa acudeix a ISBA a la recerca de finançament implica que està en una situació complexa o no té per què ser així?

No té per què ser així… Ens pot arribar un client referit de la banca en considerar-lo un perfil bo per a ISBA, de la mateixa manera que també tractem amb empreses grans i consolidades que puguin requerir, en un moment donat, un suport financer per a una operació específica. Amb l'aval de ISBA les entitats financeres fidelizan a molts dels seus clients, ja que no sols els ofereixen solucions a les seves necessitats sinó també a un preu de mercat molt competitiu gràcies a les línies bonificades que tenim anualment.

En temps de crisi, augmenta la demanda d'avals?

—Evidentment, en temps de crisi totes les entitats financeres i la pròpia ISBA vine com augmenten les peticions de finançament. En actuar a través d'un aval de primer requeriment, les entitats saben que està garantit el cobrament de l'operació financera signada.

Cal assenyalar així mateix que, en èpoques de crisis, el finançament per a capital circulant és la que predomina. En contrapartida, i per a anys molt bons des del punt de vista econòmic, els avals destinats a inversió a Balears poden aconseguir el 70% de les sol·licituds. En el present exercici, estem prop del 40% de les sol·licituds destinades a la inversió enfront d'un 60% d'aval per a circulant, però l'any 2023 és anòmal ja que les sol·licituds de liquiditat estan sent molt altes a causa de la renovació de les pòlisses a tres anys formalitzades durant la pandèmia.

Fins a quin punt, des d'una òptica financera, les empreses de Balears estan pagant els peatges del COVID-19?

La situació a Balears és diferent a la de la resta d'Espanya. ISBA té la taxa de morositat més baixa de tot el país, i amb les entitats financeres es dona la mateixa situació. Això implica que l'economia balear funciona molt bé, i crec que la majoria de les empreses ja han anat solucionant les situacions financeres derivades del Covid. És cert, és clar, que va haver-hi en el seu moment un repunt significatiu de l'endeutament empresarial, acompanyat en molts casos de tancament d'activitat, però aquest endeutament ha estat ben digerit per les empreses. La prova d'això és, com deia, la baixa taxa de morositat. En els dos últims anys, les empreses han constatat una recuperació molt positiva de la facturació i, per tant, entenem que l'economia de Balears està raonablement sanejada.

Quines expectatives manegen per a l'exercici 2024?

Per a 2024 estem en una situació d'incertesa. És de preveure bastant volum d'inversió per a negocis vinculats amb el turisme, ja que hem passat quatre o cinc anys sense una renovació significativa d'infraestructures en els establiments relacionats amb l'activitat turística. A més, la facturació en les empreses del sector ha estat bastant bona enguany i, en conseqüència, som optimistes quant a les sol·licituds d'operacions destinades a la inversió. No obstant això, no podem perdre de vista la situació d'incertesa en els mercats derivats dels conflictes actuals, que impliquen un encariment dels aprovisionaments i estrenyen els marges empresarials per a la majoria d'empreses, de manera que és possible que hi hagi també una necessitat significativa de circulant.

Estem en un escenari de tipus d'interès alts. Fins quan?

D'acord amb la informació de què disposem, durant 2024 els tipus es mantindran en els nivells actuals. Existeix molta incertesa en els mercats internacionals i aquesta té el seu impacte en les economies de cada país. No es preveuen grans pujades, però tampoc -cal advertir-ho- grans baixades, de manera que ens mantindrem en una situació de tipus alts si els comparem amb els anys anteriors. El Govern és conscient dels alts costos de finançament actuals, ja sigui per a inversió o circulant, per la qual cosa s'estan estudiant línies de finançament per a 2024 amb una millora quantitativa molt significativa respecte a anys anteriors i perquè s'adaptin millor a les necessitats de pymes i autònoms.

La pandèmia va propiciar xifres rècord d'avals en 2020.

Per a tothom la pandèmia del COVID-19 va suposar un abans i un després, un punt d'inflexió que va paralitzar la vida de les persones i l'activitat econòmica i empresarial fins a extrems insospitats.

Moltes empreses es van quedar en el camí i moltes altres es van veure en la necessitat de recórrer a crèdit extern per a poder continuar operant, encara que fos sota mínims. En aquest context, a Balears ISBA SGR es va erigir en un punt de suport important per al món empresarial. El volum de crèdit avalat per l'entitat així ho testifica: en vuit mesos ISBA va formalitzar el nombre d'operacions equivalent a quatre anys sencers: 164 milions d'euros avalats en aquests vuit mesos de voràgine en 2020, quan l'habitual era tancar els anys entorn d'operacions per valor de 46-47 milions d'euros.

«Va ser una situació dura i difícil per a tots -reconeix el nou director general-, però transcorregut el temps i vist en perspectiva prefereixo recordar el bo: va haver-hi moltíssima feina i ISBA va ser portada al límit, en una situació molt complexa i de gran incertesa que ens va servir per a reestructurar-nos i per a veure fins a on podíem arribar. Vam tenir més treball que mai, però podem sentir-nos orgullosos d'haver aportat tota l'ajuda possible a les empreses de les balears en aquesta situació econòmica i social tan complexa. M'agradaria destacar la inestimable col·laboració en aquests moments del Govern dels Illes Balears: es van activar ràpidament les línies específiques Covid, vam ser la primera SGR a Espanya a posar-les en marxa i des de la presa de decisió en cinc dies teníem el producte al carrer».

Aprofundint en la matèria, López Araujo exposa: «El Govern va confiar cegament en la capacitat de ISBA i va fer una aportació extraordinària molt significativa al Fondeig Tècnic de Provisions (FTP). Fet i fet, aquesta aportació no es va requerir íntegrament per tota la liquiditat que es va facilitar per altres canals (crèdits ICO, per exemple), però no hem de deixar de subratllar que el nostre és sempre un negoci de confiança, i va ser molt positiu que en aquell moment les entitats financeres poguessin veure a una ISBA forta i amb el ferm suport del Govern, que va reforçar la nostra solvència fins a situar-la en el 24% actual, tres vegades per sobre del mínim requerit pel Banc d'Espanya».


7 de noviembre de 2023 Destacat
ISBA SGR y CaixaBank renuevan y amplían su convenio de colaboración

ISBA SGR i CaixaBank renoven i amplien el seu conveni de col·laboració

21 de junio de 2021 NOTÍCIES

CaixaBank i ISBA, societat de garantia recíproca, han renovat i ampliat el conveni de col·laboració entre totes dues entitats, fins als 175 milions d'euros.

Gràcies a això, emprenedors, pimes i autònoms de Balears es podran continuar beneficiant de l'accés al finançament en condicions molt avantatjoses, per a operacions tant d'inversió com de liquiditat i acollir-se, a més, a la línia ISBA CAIB 2021, que inclou importants bonificacions tant al tipus d'interès com al cost de l'aval.

CaixaBank ha formalitzat, en el que va d'any, un total de 250 operacions avalades per ISBA per un import de 17 milions d'euros.

L'acord ha estat signat en la seu de CaixaBank a Balears, per la directora territorial de CaixaBank en *Balears, María Cruz Rivera i, el president de ISBA, Eduardo Soriano.

La directora territorial de CaixaBank en *Balears va destacar “l'esforç de CaixaBank per aportar solucions de finançament per als autònoms i pimes de Balears ja que són clau per a la recuperació de l'economia i creació d'ocupació”.

Per part seva, el president de ISBA va apuntar “la importància que té l'ampliació d'aquest conveni, que permetrà a totes dues entitats continuar finançant a emprenedors, autònoms i pimes de les Illes Balears en unes condicions molt avantatjoses”.


ISBA SGR se adhiere al Código de Buenas Prácticas

ISBA SGR s’adhereix al Codi de Bones Pràctiques

14 de junio de 2021 NOTÍCIES

ISBA SGR s’adhereix al Codi de Bones Pràctiques per al marc de renegociació per a clients amb finançament avalat, previst en el Reial Decret Llei 5/2021.

Aquesta adhesió es va materialitzar ahir 10 de juny, en un acte de totes les Societats de Garantia Recíproca d’Espanya conjuntament amb la Companyia Espanyola de Reafiançament (CERSA).

El Codi de Bones Pràctiques, d'adhesió voluntària, proporciona un marc per a canalitzar l'ajudes posades en marxa per a autònoms i empreses viables, la situació de les quals s'hagi vist deteriorada a conseqüència de la pandèmia.

Aquestes mesures de reestructuració de deute inclouen les ampliacions addicionals dels terminis de venciments dels préstecs amb aval públic, fins a un màxim de 10 anys, amb la finalitat de facilitar un major marge per a recuperar l'activitat i fer front als seus compromisos financers; la conversió dels préstecs ordinaris en préstecs participatius amb manteniment de l'aval públic, mitjançant acord entre l'empresa i l'entitat financera que ha concedit el finançament; i la possibilitat de rebre transferències de l'Estat per a reduir el deute, com a mesura d'últim recurs i també a negociar i acordar amb les entitats financeres, segons estableix la normativa estatal.

Els destinataris d'aquestes mesures de suport a la solvència empresarial són les empreses i autònoms afectats per caigudes d'ingressos a causa de la Covid-19 que disposin de préstecs ISBA entre altres operacions de finançament amb aval públic (ICO, CESCE, CERSA).

Per a més informació, consultar https://www.isbasgr.es/cat/reestructuracion-deuda


AQUISGRAN, nueva fuente de financiación para las pymes.

AQUISGRAN, nova font de finançament per a les pimes.

11 de junio de 2021 NOTÍCIES

En el dia d'ahir, 10 de juny, va tenir lloc la presentació de AQUISGRAN, una iniciativa de SGR-CESGAR juntament amb l'ICO, FEI i CERSA, que permetrà a les pimes diversificar i ampliar les seves fonts de finançament. 

És una iniciativa, pionera a Europa, que, amb finançament inicial del Fons Europeu d'Inversions (FEI), l'Institut de Crèdit Oficial (ICO) i Banco Caminos, i recolzada pel Ministeri d'Indústria a través de CERSA, permetrà a les pimes espanyoles accedir als mercats de capitals, ampliant i diversificant les seves fonts de finançament. 

Es tracta d'un fons de titulització, promogut per SGR-CESGAR, que millorarà l'accés al crèdit a pimes i autònoms espanyols, diversificant les seves fonts de finançament més enllà del canal bancari tradicional, i captant fons en el mercat de renda fixa. Aquisgrán inaugura una forma de finançament nou a Europa, molt escalable, i que permetrà als inversors tenir una exposició directa a les pimes, que són la columna vertebral de l'economia europea.

El fons finançarà préstecs a pimes d'uns 100.000 euros de mitjana, sempre originats i garantits per les SGR, i que es beneficiaran d'una contragarantía de CERSA. Inicialment, Aquisgrà finançarà els préstecs amb recursos procedents de Banc Camins, que subscriurà fins a 20 milions d'euros en bons emesos pel fons, i posteriorment mitjançant l'emissió de fins a 150 milions d'euros en bons de titulització, que seran subscrits progressivament per l'ICO, recolzat per una garantia bilateral del FEI.

Una de les prioritats d'Aquisgrà serà donar suport a inversions en pimes que fomentin la sostenibilitat climàtica, la promoció de la qual és un objectiu fonamental per al FEI.


Punto de información sobre medidas de reestructuración de deuda en préstamos con aval público.

Punt d'informació sobre mesures de reestructuració de deute en préstecs amb aval públic.

10 de junio de 2021 NOTÍCIES

El Govern de les Illes Balears, amb col·laboració de ISBA, habilita un punt d'informació sobre les mesures estatals de reestructuració de deute en préstecs amb aval públic. 

Aquest punt d'informació, se situa en la seu de ISBA SGR (C / Genil, 30, Palma), operatiu des de divendres passat i destinat a parar esment presencial. També, s'ha creat una línia telefònica d'atenció específica (900701400) i un correu electrònic (avalcovid@caib.es) per a atendre consultes relacionades. 

La consellera d'Hisenda i Relacions Exteriors, i el president de ISBA, Eduardo Soriano, han signat un conveni per a dur a terme aquesta col·laboració. 

Aquestes mesures de reestructuració de deute inclouen les ampliacions addicionals dels terminis de venciments dels préstecs amb aval públic, fins a un màxim de 10 anys, amb la finalitat de facilitar un major marge per a recuperar l'activitat i fer front als seus compromisos financers; la conversió dels préstecs ordinaris en préstecs participatius amb manteniment de l'aval públic, mitjançant acord entre l'empresa i l'entitat financera que ha concedit el finançament; i la possibilitat de rebre transferències de l'Estat per a reduir el deute, com a mesura d'últim recurs i també a negociar i acordar amb les entitats financeres, segons estableix la normativa estatal. 

Els destinataris d'aquestes mesures de suport a la solvència empresarial són les empreses i autònoms afectats per caigudes d'ingressos a causa de la Covid-19 que disposin de préstecs ISBA entre altres operacions de finançament amb aval públic (ICO, CESCE, CERSA). 

Info i preguntes freqüents sobre els requisits i criteris d'aquestes mesures estatals 👉 tn.caib.es/avalcovid

900 701 400

📩 avalcovid@caib.es

Nota de premsa 👉 https://lnkd.in/dy5fgs3


Banco Santander e ISBA SGR renuevan y amplían el convenio de colaboración.

Banco Santander i ISBA SGR renoven i amplien el conveni de col·laboració

26 de mayo de 2021 NOTÍCIES

L'import de la línia de crèdit a favor dels socis particips d'ISBA, s'ha ampliat fins a 30 milions d'euros.

Banco Santander i ISBA, Societat de Garantia Recíproca, han renovat i ampliat el conveni de col·laboració entre ambdues entitats.

Gràcies a aquesta ampliació, emprenedors, pimes i autònoms de les Illes Balears, es podran seguir beneficiant de l'accés al finançament en condicions molt avantatjoses, tant en operacions d'inversió com de capital circulant, sempre a través de les línies que manté ISBA amb la CAIB, que contemplen importants bonificacions, tant al tipus d'interès com al cost de l'aval de les operacions.

El conveni s'amplia ara fins als 30 milions d'euros, amb una quantia màxima per operació de 750.000 euros i un termini màxim de 10 anys. S'espera que un total de 350 empreses es podran beneficiar d'aquesta nova línia.

L'any 2020 Banc Santander va signar un total de 5,9 milions d'euros en operacions amb l'aval d'ISBA, en 69 operacions, el que va representar un creixement del 36% respecte a les xifres de l'any anterior.

A l'acte han assistit la directora territorial del Banc Santander a Balears, Celia Torrebadella, el president d'ISBA, Eduardo Soriano i el seu director general, Jesús Fernández.



SE AMPLÍA LA LÍNEA HASTA 100 MILLONES DE EUROS LA LINEA ISBA CAIB 2021

S'AMPLIA FINS A 100 MILIONS D'EUROS LA LÍNIA ISBA CAIB 2021

25 de mayo de 2021 NOTÍCIES

El Consell de Govern, a proposta de la consellera d'Hisenda i Relacions Exteriors, Rosario Sánchez, ha aprovat una ampliació de la línia impulsada pel Govern i la societat de garantia recíproca ISBA SGR per a 2021, fins a 100 milions d'euros i fins a final de novembre. La línia va destinada a injectar liquiditat i finançar inversions de pimes i autònoms per a pal·liar els efectes de la crisi provocada per la COVID-19 fins a 100 milions d'euros.

Aquesta ampliació incrementa en 50 milions el finançament destinat a pimes per al primer semestre, i prorroga la convocatòria fins al pròxim 30 de novembre. L'acord reforça el suport a pimes i autònoms que suposen les línies de finançament de ISBA per a fer front a l'impacte econòmic derivat de la COVID-19.

Des de l'inici de la pandèmia, les línies de finançament impulsades pel *Govern i *ISBA han ajudat a 2.506 pimes i autònoms en totes les illes, amb un volum de finançament aprovat de 208,9 milions, durant el període a partir del 17 de març de 2020, amb la posada en marxa de la línia extraordinària COVID-19. Així mateix, en aquest període, s'ha aprovat l'ajornament de la devolució de 90,5 milions a 1.010 pimes i autònoms que han demanat allargar els terminis de retorn dels préstecs, tant anteriors com els concedits l'any passat per a fer front a la crisi de la COVID-19.

Quant a l'actual línia per a 2021, en el que va d'any, s'han aprovat operacions d'aval per un import de 40,7 milions a 517 empreses i autònoms. Enguany, les operacions per a finançar noves inversions empresarials i projectes d'innovació tecnològica han incrementat notablement, representen gairebé el 35% del total de les operacions aprovades, quan l'any passat van representar un 8% del total del finançament.

La línia ISBA CAIB 2021 permet a pimes i autònoms obtenir finançament de fins a 300.000 € per a liquiditat i de 750.000 € per a finançar inversions. Es tracta de préstecs de fins a 8 anys (fins a 15 anys per a inversions) i amb mancances de fins a 24 mesos, marge inicial que permet començar a retornar-los l'any 2023.

Addicionalment, enguany s'ofereix un tram especial COVID-19, de crèdits de fins a 70.000 €, dirigit als sectors més afectats per les mesures derivades de la pandèmia i que amplia les facilitats per a accedir, ja que, per primera vegada, permet a les pimes obtenir préstecs sense haver d'aportar garanties personals dels seus socis i, en el cas dels autònoms, sense haver de comprometre el seu patrimoni personal.

Les sol·licituds d'avals i les peticions d'allargament dels terminis de devolució dels préstecs i les extensions de les mancances es poden tramitar de manera telemàtica en pàgina www.isbasgr.es


JUNTA GENERAL ORDINARIA Y EXTRAORDINARIA DE ISBA SGR

JUNTA GENERAL ORDINÀRIA I EXTRAORDINÀRIA DE ISBA SGR

24 de mayo de 2021 NOTÍCIES

El dia 20 de maig se celebra la Junta General d'ISBA, per a la presentació dels comptes anuals i de la memòria de l'exercici 2020.

Durant l'exercici 2020, ISBA SGR va aprovar operacions per un import de 180 milions d'euros, el que va suposar un augment del 290,9% respecte del volum de finançament de l'exercici anterior, atès que durant 2019 es van aprovar operacions per import de 61,8 milions d'euros.

Durant el mateix exercici, ISBA, sempre amb el suport del Govern de les Illes Balears, va posar en marxa diverses línies de finançament, com la línia especial CAIB ISBA Covid 19, específicament creada per a ajudar a mitigar els efectes a les Balears de la pandèmia Covid 19.


Des de la posada en marca de l'esmentada línia, el març de 2020, s'han beneficiat de la mateixa un total de 2.506 empreses, autònoms i emprenedors de les Illes Balears, per un import total de 208.900.000 d'euros.

A part de l'anterior, es van aprovar Igualment ajornaments de devolucions per import de 90,5 milions d'euros, a 1.010 empreses i autònoms.

En la distribució per illes, del total d'operacions aprovades des de l'inici de la pandèmia per a nous crèdits i d'ajornament de la devolució de préstecs al conjunt de les Balears, i a partir de la demanda existent, la major part recau a Mallorca, amb 173, 6 milions a 2.067 pimes i autònoms per crèdits i amb l'ajornament de pagament de 72,2 milions a 831 empreses durant aquest període, des del 17 de març de 2020 i Fins a aquesta setmana.

A Menorca s'han aprovat 20,5 milions per 235 pimes i autònoms en nous préstecs, i l'ajornament de pagament de 6 milions a 65 empreses, mentre que, a Eivissa i Formentera, s'han aprovat 14,8 milions per 204 pimes i autònoms en nous crèdits, i s'ha ajornat la devolució d'altres 12,3 milions a 114 pimes i autònoms.

Aquestes dades han fet d'ISBA SGR la societat de garantia recíproca de major creixement en l'exercici 2020, molt Per sobre de la mitjana d'aquestes societats. Al llarg de la seva història, ISBA ha formalitzat operacions amb 25.666 empreses, amb un total de 1.146 milions en avals formalitzats. Actualment, té 10.652 socis i un coeficient de solvència del 23,5%.


A l'acte van assistir la consellera d'Hisenda i Relacions Exteriors de Govern, Rosario Sánchez, el president d'ISBA SGR, Eduardo Soriano, la directora general del Tresor, Política Financera i Patrimoni, Aina Galmés, i el director general d'ISBA SGR, Jesús Fernández.


Balance de actividad de ISBA del año 2020 y presentación Línea Isba Caib 2021

ISBA i Bankinter amplien el seu conveni de col·laboració

27 de abril de 2021 NOTÍCIES

Bankinter i ISBA, Societat de Garantia Recíproca, han renovat el conveni de col·laboració entre totes dues entitats. 

L'import de la línia de crèdit a favor dels socis participants de ISBA, s'ha ampliat fins a 10 milions d'euros  

Bankinter i ISBA, Societat de Garantia Recíproca, han renovat i ampliat el conveni de col·laboració entre totes dues entitats. 

Gràcies a aquesta ampliació, emprenedors, pimes i autònoms de les Illes Balears, es podran continuar beneficiant de l'accés al finançament en condicions molt avantatjoses, tant en operacions d'inversió com de capital circulant, sempre a través de les línies que manté ISBA amb la CAIB, que contemplen importants bonificacions, tant al tipus d'interès com al cost de l'aval de les operacions. 

La línia de finançament ISBA CAIB 2021 facilita operacions d'inversió i de liquiditat, amb un termini de fins a 15 anys i possibilitat de fins a 24 mesos de manca de principal. 

El conveni, que inicialment contemplava la formalització d'operacions, sempre avalades per ISBA, per un import global de 6.500.000 d'euros s'amplia ara fins als 10.000.000 d'euros amb una quantia màxima per operació de 750.000 euros. S'espera que es beneficiïn d'aquesta línia fins a un total de 50 petites i mitjanes empreses. 

L'any 2020 Bankinter va signar un total de 43 operacions amb l'aval de ISBA, per import de 5,1 milions d'euros, quintuplicant les xifres de l'any anterior.

 A l'acte han assistit el Director Comercial de Bankinter en Balears, Andreu Pons, el director del centre d'empreses, Antonio Pascual, el president de ISBA, Eduardo Soriano i el seu director general, Jesús Fernández. 

En el transcurs de la signatura, Eduardo Soriano ha destacat la importància que per a ISBA té aquest tipus d'acords amb les entitats financeres, i Andreu Pons ha destacat el compromís de Bankinter amb ISBA. 

Bankinter és el cinquè banc per grandària del sistema financer espanyol i el primer per rendibilitat i per qualitat d'actius. Compta amb més de 100.000 milions d'euros en actius totals, una inversió creditícia de 64.600 milions i uns recursos controlats de 106.000 milions. Bankinter és una de les entitats financeres de referència en finançament a empreses, un dels pilars de la seva activitat. La seva cartera creditícia a empreses ascendeix a 28.000 milions d'euros al tancament de març de 2021, un 8% més que en el mateix període de 2020.


Balance de actividad de ISBA del año 2020 y presentación Línea Isba Caib 2021

Balanç d’activitat d’ISBA de l’any 2020 y presentació Línia Isba Caib 2021

10 de febrero de 2021 NOTÍCIES

Increment històric del volum de finançament per a pimes i autònoms

A una roda de premsa celebrada avui dematí, la consellera d’Hisenda i Relacions Exteriors, Rosario Sánchez, ha presentat la nova línia ISBA 2021 i les principals dades de balanç d’activitat de 2020 juntament amb el president d’ISBA, Eduardo Soriano, i el director general de la societat de garantia recíproca, Jesús Fernández. També hi ha assistit la directora general del Tresor i Política Financera del Govern, Aina Galmés.

Durant l’exercici es va produir un increment històric del volum de finançament per a pimes i autònoms a través de les diverses línies operatives, tant en nombre d’operacions com en els imports. La majoria d’operacions han estat a través de la línia extraordinària COVID-19 creada pel Govern i ISBA, la qual es va reforçar amb la participació dels quatre consells insulars, amb un total de 151,1 milions en més de 1.800 operacions aprovades, dels quals el gruix –fins a 141,1 milions- ja es varen formalitzar abans d’acabar l’any.

En total, a través de les diverses línies, s’han aprovat 2.108 operacions per un total de 180,06 milions d’euros, mentre que l’any 2019 havien estat 661 operacions per import de 61,8 milions. L’augment global ha estat del 220,5% al conjunt de les Balears en les operacions formalitzades durant l’any en curs (de 51,2 milions en 2019 a 164,2 milions en 2020).

Per activitat empresarial, els sectors que han accedit a major nombre d’avals d’ISBA en 2020 han estat el sector serveis (441 empreses, 19,5% del total), el comerç minorista (344, un 16,3%), els bars i restaurants (250 locals, un 11,9%), la construcció (248, un 11,8%) o els allotjaments turístics (204, un 9,7%). Per import, els més destacats han estat els allotjaments turístics (31 milions), el sector serveis (25,1), el comerç al detall (22,4) o a l’engròs (21,6 milions) i els bars i restaurants (15,7 milions).

Per àmbit territorial, totes les illes han triplicar el volum de finançament obtingut per pimes i autònoms a través d’ISBA durant 2020. A Mallorca, s’han aprovat operacions per 148,5 milions, de les quals abans d’acabar l’any es varen formalitzar 136,1 milions (+220,4% respecte de l’any anterior) a 1.703 pimes i autònoms. A Menorca, un total de 17,9 milions aprovats, dels quals 15,1 milions (+241%) en 229 operacions formalitzades. I a Eivissa i Formentera, han estat 13,6 milions en operacions aprovades, dels quals s’havien formalitzat gairebé 13 milions (+200,4%) a 167 pimes i autònoms.

Durant 2020, també s’han incrementat el nombre d’operacions destinades a l’emprenedoria, a la creació de noves empreses a les Balears, amb un 40% més respecte de l’any anterior: en total 272 avals aprovats per aquest concepte per un import de 19 milions, dels quals 248 formalitzats l’any passat per 16,5 milions, principalment als sectors del comerç i els serveis.


Ampliada a 100 millones de € la Línea Extraordinaria de Liquidez Covid-19

LA LÍNIA EXTRAORDINÀRIA DE LIQUIDITAT COVID-19, AMPLIADA FINS A 200 MILIONS

30 de julio de 2020 NOTÍCIES

A través de les diverses línies d’ISBA, amb el suport del Govern, ja s’han aprovat 146 milions per a pimes i autònoms en 1.635 operacions

El Consell de Govern va acordar una nova ampliació de la línia extraordinària de finançament COVID-19 creada pel Govern i la societat de garantia recíproca ISBA SGR per injectar liquiditat a autònoms i petites i mitjanes empreses per mitigar l’impacte econòmic derivat de la pandèmia, de manera que el finançament disponible augmenta fins als 200 milions d’euros.

Veure el Boib número 133 de 30/07/2020

A través d’aquesta línia, ja s’han aprovat prop de 1.500 operacions de crèdit per 130 milions a pimes i autònoms. En total, a través de les diverses línies d’ISBA, amb el suport del Govern, ja són 1.635 les operacions aprovades, per import de 146 milions.

Aquesta nova ampliació situa en 200 milions el finançament que permet obtenir aquesta convocatòria extraordinària, la qual ha estat objecte de diverses ampliacions. Inicialment mobilitzava 50 milions i es va augmentar de manera gradual fins a 75, 100 i 130 milions. L’anterior acord va suposar un augment de 30 milions corresponent a la participació dels quatre consells insulars en aquesta línia.

La línia facilita l’accés al crèdit bancari en condicions molt avantatjoses a pimes i autònoms ja que el Govern –i en part els consells- cobreix el cost dels interessos i dels avals d’ISBA.

A més, Govern i consells fan aportacions al fons de provisions tècniques d’ISBA per donar suport a la solvència de la societat de garantia.

Aquesta línia extraordinària ha permès injectar liquiditat a empreses i autònoms de totes les Illes Balears, un total de 129,9 milions d’euros a través de 1.475 operacions ja aprovades, segons les darreres dades disponibles. El programa s’adreça a autònoms i pimes amb activitat —domicili social o establiment— a les Illes Balears i que formalitzin operacions de liquiditat per mitigar els efectes de la pandèmia i de l’estat d’alarma. La quantia màxima de les operacions és de fins a 300.000 euros per beneficiari.

Incloent també la resta de línies ISBA que es mantenen operatives enguany, amb el suport del Govern, ja s’han aprovat fins ara un total de 1.635 operacions, que suposen una injecció de 146,2 milions d’euros. En la distribució per illes, el gruix correspon a Mallorca, amb 1.359 operacions aprovades per import de 123,8 milions, de les quals, de la línia extraordinària COVID-19 són 1.225 operacions per valor de 109,5 milions.

A Menorca, ja són 142 operacions aprovades per 11 milions, de les quals la majoria (125 operacions per 9,6 milions) s’han fet a través de la línia extraordinària COVID-19. A Eivissa, s’hi han aprovat en total 121 operacions per valor de 10,1 milions, de les quals 112 operacions per 9,4 milions corresponen a la línia COVID-19, mentre que a Formentera s’han aprovat 13 per import de 1,3 milions, totes a través de la mateixa línia.

AJORNAMENT DE PAGAMENT DE 25 MILIONS DE DEUTES ANTERIORS

A més de les noves operacions, fins ara també s’han concedit 323 ajornaments de pagament de deutes de crèdits anteriors per import de 24,9 milions, una altra mesura extraordinària que enguany permet ajornar, de sis mesos a un any, l’abonament de les quanties pendents d’operacions subscrites a través d’anteriors línies d’ISBA.






logo-goib logo-cersa european-invertment Cofinanciado por la Unión Europea Plan de recuperación, transformación y resiliencia


Aquesta garantia és possible gràcies a la Garantia que ha estat proveïda per COSME i el Fons Europeu per a Inversions Estratègiques ("FEIE") establerts sota el Pla d'Inversions per a Europa. L'objectiu del FEIE és ajudar al finançament de suport i executar inversions productives a la Unió Europea i assegurar un increment en l'accés al finançament.

Aquesta garantia és possible pel suport del Fons de Garantia Pime Innovfin amb el suport financer de la Unió Europea sota Horitzó 2020 i el Fons Europeu per a Inversions Estratègiques (FEIE) establert sota el Pla Inversió per a Europa. L'objectiu del FEIE és ajudar al finançament de suport i executar inversions productives a la Unió Europea i assegurar un increment en l'accés al finançament.

Aquesta garantia és possible gràcies al mecanisme de Garantia per Sectors Culturals i Creatius (CCS Guarantee Facility), amb el suport financer de la Unió Europea sota el programa Europa Creativa.

Consentiment legal de cookies

El web d'Isba SGR utilitza cookies, pròpies i de tercers, per mantenir les seves preferències i analitzar els seus hàbits de navegació a la nostra pàgina web, amb la finalitat de garantir la qualitat, la seguretat i la millora dels serveis oferts a través d'aquesta. Les cookies poden ser acceptades, rebutjades, bloquejades i esborrades, segons vulgueu. Això ho podrà fer mitjançant les opcions disponibles a la present finestra oa través de la configuració del vostre navegador, segons el cas. Més informació a l'apartat Política de Cookies de la nostra pàgina web.

Les cookies tècniques serveixen per garantir el funcionament correcte del portal web, així com per proporcionar comoditat i fluïdesa a la navegació de l'usuari.

Les cookies analítiques o de mesura ajuden els propietaris de pàgines web a comprendre com interactuen els visitants amb les pàgines web reunint i proporcionant informació de forma anònima.

Cookies per integrar funcionalitats de xarxes socials al lloc web i compartir continguts del lloc web a aquestes xarxes socials.

Desar preferències Rechazar cookies Acceptar totes les galetes